Gyurcsány találkozik az OMV-vezérrel - a Mol-főnök Bécsben járt

Kölcsönös egyeztetés és megállapodás eredményeként az osztrák kancellár fogadta a Mol Rt. vezérigazgatóját, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig szerdán találkozik az OMV vezérigazgatójával, Wolfgang Ruttenstorferrel - idézte Daróczi Dávid kormányszóvivőt az MTI.
NAPI Online, 2007. november 28. szerda, 12:27
Fotó:

Daróczi tájékoztatása szerint Hernádi Zsolt a múlt héten járt Alfred Gusenbauernál. Az MTI úgy tudja, hogy a két találkozó osztrák kezdeményezésre jött létre, és a magyar álláspont a korábbiakhoz képest nem változott.


Mint ismert, az OMV szeptember végén bejelentette: a Mol-részvények 20,2 százalékának birtokában "olyan helyzetben van", hogy kész vételi ajánlatot tenni a Molra, részvényenként 32 000 forintért.
A kormányszóvivő akkor azt mondta, hogy az osztrák vállalat addigi akcióit barátságtalan lépésnek, ellenséges felvásárlásnak tekintik. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megszólalt az ügyben: újraállamosításnak tartaná, ha az OMV átvenné az irányítást a Mol felett. Azt kérte az igazságügyi minisztertől, készítsen elő egy szabályozást az Európai Unió normáival összhangban annak érdekében, hogy a magyar állam kontrollt tudjon gyakorolni olyan üzleti tranzakciók esetén, amikor másik állam befolyása alatt álló társaságok próbálnak befolyást szerezni a közellátás szempontjából stratégiai szerepet betöltő vállalatokban. Az erre hivatott, "lex Mol" néven ismertté vált törvényt az Országgyűlés az összes parlamenti párt támogatásával október 8-án elfogadta.

A Mol és az OMV ügyében Gyurcsány Ferenc és Alfred Gusenbauer többször is egyeztetett: június végén telefonon beszéltek, októberben pedig együtt vacsoráztak Bécsben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK