Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 36 pontos, a frankfurti DAX-30 index 80 pontos, a párizsi CAC-40 index 30 pontos nyereségben nyithat. A legerősebben Milánóban indulhat a kereskedés, az irányadó FTSE MIB index 234 ponttal, 22 323 pontra emelkedhet a nyitásban - írja az MTI.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap értesülései szerint az UniCredit olasz bank fúzióra készül francia versenytársával, a Société Générallal. A tervet hivatalosan még nem hagyták jóvá, de Jean-Pierre Mustier, az UniCredit francia vezérigazgatója hónapok óta igyekszik előrevinni ezt az elgondolást.

A brit Clydesdale és Yorkshire Bank vasárnap bejelentette, hogy javította a Virgin Money bankra tett vételi ajánlatát. Ha az ügyletet nyélbe ütik, azzal Nagy-Britannia hatodik legnagyobb pénzintézetét hozzák létre. (Komoly változások jöhetnek, fel kell rá készülni.)

A Les Échos francia napilap pedig azt írta, hogy a francia kormány fontolgatja az Air France-KLM légitársaságban birtokolt 14,3 százalékos részesedésének eladását az AccorHotels francia szállodacsoportnak.

Angela Merkel német kancellár egy vasárnap megjelent nyilatkozatában támogatásáról biztosította Emmanuel Macron francia elnök egyes elgondolásait az euróövezeten belüli nagyobb szolidaritás megteremtéséről, de elutasította Olaszország államadósság-szolgálatának enyhítését, mondván, hogy az eurózónán belüli egység nem jelenti azt, hogy egy adósságot megosztó blokká kell átalakulni.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin emelkedtek hétfőn az árfolyamok, követve New Yorkot, amely erős pluszban zárt pénteken a vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adatok nyomán.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,39 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,52 százalékos nyereségben zárt. A dél-koreai Kospi 0,33 százalékos, a vezető sanghaji index 0,59 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 1,59 százalékos pluszban közelített a záráshoz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken azoktól a várakozásoktól, hogy erősödni fog a kínálat, mivel az amerikai kitermelés rekordnagyságra nőtt, és a legnagyobb olajexportáló országok is a kitermelés emelésére készülnek.

Hétfő reggel a legközelebbi, augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,40 százalékos mínuszban, 76,48 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,14 százalékos veszteségben, 65,72 dolláron forgott.

Pénteken emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A nap nyerteseiként Milánóban 1,49 százalékkal, Madridban pedig 1,76 százalékkal nőtt az irányadó index értéke. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,31 százalékkal, 7701,77 pontra, a frankfurti DAX-index pedig 0,95 százalékkal, 12 724,27 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,24 százalékkal, 5465,53 pontra emelkedett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,01 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 1,04 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 mutató pedig 1,23 százalékkal ment feljebb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!