Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bankok és a brókerházak nagyrészt lapos aranypiacot várnak a 2018-as év hátralevő részében, de legalábbis az elkövetkező néhány hónapban nem várnak jelentős elmozdulást - derül ki egy friss Reuters-felmérésből. Eszerint az egész évre vonatkozóan csak egy-két dolláros mozgásra számítanak az átlagos árhoz képest.

A 34 elemző és kereskedő által májusban számított átlag aranyár-előrejelzés 1,334 dollár unciánként, szemben a jelenlegi 2018-as átlagosan 1,332 dolláros értékkel. Nagy izgalmak talán jövőre lehetnek, 1352 dolláros unciaárral számolnak, de ez is csak 1 százalékos növekedést jelent az idei évre jósolttól.

Arra számítunk, hogy az arany magasabb pályára áll - mondta Harish Galipelli árupiaci szakértő a jelentés kapcsán. Ehhez azonban a csillagok szerencsés állására van szükség - több szempontból is. "A közelmúlt geopolitikai fejleményei támogathatják az arany gyorsabb emelkedését, de valószínűbb, hogy a tempó mérsékeltebb lesz" - jegyezte meg.

Miért lehet hinni a felmérésnek?

A Reuters 2017. januári teljes éves előrejelzése, az 1250 dolláros árfolyammal csak kevesebb mint 1 százalékkal maradt el a tavalyi 1258 dolláros idén januári szinttől. Az arany január közepétől 1300 dollár és 1,366 dollár között egy unciát tartott, egymással ellentétes tényezők miatt, egy elég szűk tartományban.

A befolyásoló körülmények között szerepel az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború, amelyek a kereskedelem kiesése miatt menekülő tőkét okozták. Azonban az Oroszországra - orosz cégekre és oligarchákra - kivetett új szankciók, valamint a Közel-Keleten fellépő zavargások magasabbra emelték az árakat. Csak közben a még mindig kitartó tőzsdei növekedés, a dollár erősödése és a magasabb amerikai kamatlábak közben fékezik az áremelkedést.

Az emelkedő árak általában aranyra mérnek, mivel növelik a nem hozó eszközök tartásának lehetőségét.

Érdemes figyelni az ezüstre

A Reuters mérésében résztvevők a 2018-as átlagos ezüstárat 17,28 dollárra várják unciánként. Ez alig tér el a januári becsléstől, amikor 17,43 dolláros árfolyamról írtak, de a jóslat jóval meghaladja az YTD alapú átlagos 16,72 dolláros értéket.

A következő évben az ezüst várhatóan átlagosan 18,00 dollár/uncia szintre emelkedhet, ami közel 5 százalékkal magasabb a 2018-as szintnél.

Az előrejelzések arra utalnak, hogy az arany/ezüst arány - vagyis, hogy hány uncia ezüst tesz ki az aranyból egyet - az idén átlagosan 77,2-re emelkedik tavalyi 79,9-ről. Az elemzők arra számítottak, hogy az arány enyhülni fog, miután április elején kétéves csúcsra emelkedett és a 81-szeres tartományba is benézett. Vagyis arra számítanak, hogy az ezüst visszaerősödik az arannyal szemben.

"Minden alkalommal, amikor az arany/ezüst arány a 75-szörös szint fölé emelkedett, az általában azt jelentette, hogy az ezüst ehhez a szinthez drágult vissza, nem pedig az arany árfolyama esett vissza" - mondta a Standard Chartered elemzője Suki Cooper az ND-nek.

"Az ezüst általában jobban teljesít, ha mind az ipari, mind a beruházási kereslet növekszik. Azt várjuk, hogy az ezüst ára jobban rázárkózik az aranyra az erős ipari kereslet, a bányászati ​​kínálat csökkenése és a sejthetően gyengülő dollár miatt" - tette hozzá a szakértő.

A fotó forrása: Stocksnap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!