Ha elég nagyra nő Mészáros Lőrinc, akkor meg kell venni

Gőzerővel zajlik a két nagy tőzsdei Mészáros-cég, a Konzum és az Opus fúziója, melynek célja, hogy egy nemzetközi szinten is látható holdingcég jöjjön létre, amelyet már a nagy intézményi befektetők radarképernyőjén is megjelenik. Ha elég nagy lesz, akkor meg is fogják venni - mondták a Napi.hu által megkérdezett külföldi befektetők.
Lovas-Romváry András, 2018. december 6. csütörtök, 11:53
Fotó: Reuters - Képünk illusztráció

Még nem elég nagy, de már közel van hozzá - mondták a lapunk által megkérdezett külföldi intézményi befektetők a fúzió előtt álló, Mészáros Lőrinc érdekeltségeit tömörítő két tőzsdei cégről, az Opusról és a Konzumról. A két társaság összeolvadása jelenleg zajlik, a részvényesek első körben most hétfőn bólintottak rá az egyesülésre, amely a modern kori magyar tőzsde első fúziója lesz.

A cél nem titkoltan az az akcióval, hogy egy olyan befektetési holding jöjjön létre, amelynek érdekeltségei a magyar GDP egy jól látható százalékát adják, másrészt mérete alapján már a nagy nemzetközi intézményi befektetők számára is látható. A nemzetközi befektetők megnyerése jelenleg is zajló folyamat - amint azt a cég bejelentette, a Goldman Sachs és a Renaissance Capital szervezésében Londonban, Frankfurtban, Stockholmban, Helsinkiben és Tallinban non-deal roadshow keretében ismertetik meg a feltörekvő piaci befektetőkkel, hedge-fundokkal és befektetési alapok képviselőivel a két magyar tőzsdei társaság összeolvadásának főbb lépéseit és céljait.

A fúzióval a két cégnek a BÉT honlapján közzétett prezentációja szerint valóban méretes cég jöhet létre, a jelenlegi árfolyamokkal és a bevezetett részvényekkel számolva együttes piaci kapitalizációjuk 240 milliárd forint körül van. Ez már egy erős midcap cégnek számít a régióban, azonban korántsem nevezhető még blue-chipnek - mondta az egyik, neve elhallgatását kérő nagy külföldi alapkezelő szakértője. Ő úgy látja, ahhoz, hogy egy ötödik blue-chip jöjjön létre a BÉT-en, a nagy ugródeszka az lenne, ha sikerülne az egyesült cégnek valamikor a jövőben bekerülnie az MSCI indexszolgáltató Emerging Market indexébe, ehhez viszont az alsó határ valahol a kétmilliárd dolláros (570 milliárd forint) piaci kapitalizációnál húzódik.

Az indexbe való bekerülés megítélése szerint azért fontos, mert globálisan visszaszorulóban van az iparágban az aktív alapkezelés szerepe. Becslése szerint a BÉT-en jelenlévő külföldi befektetők már mintegy 20-30 százaléka etf-eken (tőzsdén jegyzett alap - exchange-traded fund) keresztül fektet be Magyarországra. Az etf-ek által generált piaci forgalom nagysága ennél jóval nagyobb, hiszen azokat napi szinten adják veszik a befektetők, míg egy aktívan kezelt alap portfóliómenedzsere ennél jóval ritkábban kereskedik.

A sztori nem rossz és a struktúra nem is ismeretlen a feltörekvő piacokon mozgó pénzügyi befektetők előtt - mutatott rá a szakértő. Számos hasonló céggel találkozni a feltörekvő piaci univerzumban, igaz, ezek eddig leginkább Törökországra, Oroszországra és egyes dél-kelet ázsiai országokra voltak a jellemzők. A koncepció létjogosultsága azonban véleménye szerint vitathatatlan. A magyar gazdaság ugyanis "hasít" az elmúlt években, még ha ebben döntő szerepet töltöttek is be az uniós transzferek. Egy pénzügyi befektetőnek nem elég a jó sztori, termék is kell, amelyen keresztül azt le lehet kereskedni, eddig Magyarország esetében erre elég szűkös volt a kínálat. Ebből a szempontból az Opus-Konzum páros jó eszköz lehet, hiszen nem csak a magyar gazdaság várható teljesítményét lehet vele lekereskedni majd, hanem az uniós transzferekét is - tette hozzá a szakember.

Azt, hogy valójában mennyit ér a cég és indokoltak-e a jelenlegi árfolyamok, nehéz megmondani - hangsúlyozták a lapunk által megkérdezett szakértők. Igazán mélyreható elemzés eddig független brókercég részéről nem igazán látott napvilágot a cégcsoportról, a magyar brókercégek eddig jórészt kitértek a lehetőség elől, nem igazán akartak állást foglalni velük kapcsolatban. Most majd meglesz a lehetőség arra, hogy a piac igazán beárazza, mennyit is érnek valójában ezek a cégek- tették hozzá az alapkezelők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Remete53, 2018.12.06 13:26

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Remete53, 2018.12.06 13:23

@Borisz1106: Ez a "tanítani" úgy látom nem ment át.
Azért a 4iG és az Opus-Konzum befektetési szempontból azaz fundamentálisan nem egy kalap.
A cikk, ha óvatosan is, de külön veszi az intézményi külföldi befektető szaki és a hazai szaki véleményét és a sorok között olvasva érezhető a hozzáállás közti differencia. Tessék választani!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2018.12.06 13:01

@Remete53:
remélem majd az új közszolgálati egyetemen tanítják is
állítólag nemsokára indul a tudományos feudalizmus tanszék
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.12.06 12:45

@Remete53: Amit már kifejtettem itt korábban most megírta az Index is. Hihetetlen de ezt simán meg lehet csinálni. De ehhez kell egy név, egy személy! Mészáros pedig ilyen. Szerintem óriási munka volt őt így felépíteni, ráadásul szerintem sok balfék újságírónak most esett le a tantusz. Nem ezt akarták, de valahol csak ők csinálták meg ezt a sztorit. :-))))

https://index.hu/gazdasag/2018/12/06/a_meszaros-csoport_harmadszor_varazsol_informatikai_cege_tizszeres_aron_forog/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.12.06 12:38

Nem akarok konspirációt sejtetni, de az orosz fejlesztési bank ideköltözése EU-konform vásárlóvá teszi, teheti. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html