Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az elmúlt napok eseményei igencsak markáns emlékeztetőül szolgálnak a piacnak: a világ második legnagyobb gazdaságára állandó fenyegetést jelent egy esetleg bekövetkező hatalmas földrengés, amelynek a várható piaci hatásait sem árt megvizsgálni. Az elmúlt napok mindhárom földmozgása érezhető volt a szigetország gazdasági, pénzügyi központjának is számító Tokióban, bár a rezgések egyike sem a tőzsdei kereskedés órái alatt történt meg.

A japán befektetési javakra - a jennel együtt - nyilván azonnali hatállyal eladási ajánlás kerül, amint egy nagy természeti csapás szignifikáns pusztítást visz végbe az országban. Bármikor is reng a föld a tokiói parkett alatt, az rögvest a jen gyengülését eredményezi a nagy devizák ellen, a tőzsdeindex pedig általában lefelé indul - írja a Marketwatch.com. Hosszabb távon azonban lehetetlen megjósolni az irányt.

A GDP-t is visszavetheti

A rengés erőssége, a japán és a globális gazdaság aktuális állapota, vagy a korábbi devizapiaci forgatókönyvek mind-mind meghatározó faktorok lehetnek a következményeket illetően - fogalmaz Patrick Bennett, a Societe Generale hongkongi devizastratégája. Egy hatalmas földrengés a GDP-növekedést is befolyásolhatja, még ha az újjáépítési folyamat bizonyos cégeknek új lehetőségeket is teremthet - mondja a SocGen elemzője. A japán biztosítók például szinte bizonyosan tengerentúli érdekeltségeik eladására kényszerülhetnek, hogy fizetni tudjanak belföldi ügyfeleiknek, ez pedig önmagában a jen felértékelődése irányába hatna - további nehézségeket okozva az exportorientált gazdaságnak.

Egy 2007-es tanulmány szerint egy nagy földrengés ahhoz hasonló nagyságrendű veszteségeket okozna a japán vegyiparnak, mint amekkora adózás előtti eredményt több mint két év alatt érnek el "békeidőben". A precíziós gépgyártás és az olajjal kapcsolatos iparágak pedig több mint egyévi adózás előtti eredménynek megfelelő veszteséget szenvedhetnek el - derül ki az ABS Consulting tanulmányából. További jelentős kockázatok leselkednek az acél-, és az egyéb fémiparra, de az autógyártás, valamint az elektronikai és a gyógyszeripar is nagy veszteségekre számíthat ebben az esetben.

Japán a földrengések által egyik leginkább veszélyeztetett ország a világon, a föld legalább 6-os erősségű rengéseinek ötöde valamilyen módon érinti az országot. Az iskolák és bizonyos társaságok rendszeresen katasztrófavédelmi képzést tartanak, különösen a csak Nagy Kanto földrengésnek nevezett 1923-as természeti csapás szeptember 1-ei évfordulóján; a 86 évvel ezelőtti földmozgások mintegy 140 ezer áldozatot követeltek Jokohama és Tokió térségében. Ezen kívül épületeiket is a földrengés elleni technológiai megoldásokkal védik. A japánok kiemelkedő felkészültsége lehet az egyetlen valódi oka annak, hogy az elmúlt napok sorozatos rengései viszonylag csekély sérülést és kárt okoztak; egy kevésbé felkészült országban sokkal súlyosabb következményekkel járt volna egy hasonló eseménysor.

Atomerőmű is érintett

Mindennek ellenére több cég jelentett máris a földrengéssel összefüggő károkat: az egyebek mellett a Sharpnak is beszállító Corning csütörtökön közölte, hogy sizuókai LCD-paneleket gyártó üzemében zavar állt be a termelésben; a Toshiba egyik leányvállalata pedig LED-gyártó egységében szenvedett károkat. Ugyancsak a földrengés tett kárt a Tokió és Nagoya között közlekedő gyorsforgalmi út egy szakaszában. A Chubu villamosenergia-termelő társaság automatikusan leállította két sizuókai nukleáris reaktora működését, ami otthonok ezreit hagyta áram nélkül. A közműcég bejelentette, átmenetileg növeli a folyékonygáz-felhasználást, hogy ezzel pótolja a kieső kapacitás egy részét.

Az elmúlt években, 2004 és 2007 között két erős földrengés pusztított az északi Niigata régióban, de a legutóbbi igazán nagy szeizmikus esemény az 1995-ös, 7,3 százalékos rengés volt Kobe térségében. Több mint 6400 ember halt meg, az anyagi károk pedig a japán GDP 2 százalékát is elérték. Egy ilyen nagyságú földmozgás a sűrűn lakott tokiói körzetben akár 11 ezer áldozatot is hagyhatna maga után - derül ki a japán kormány megbízásából még 2005-ben készült tanulmányból.

A földrengés, mint bármilyen más természeti csapás, rossz a gazdaság számára - dacára az ezzel ellentétesen érvelő véleményeknek - fogalmazott Warwick McKibbin közgazdász a tekintélyes washingtoni Brookings Intézet szakértője még 1997-ben. Az 1995-ös japán események is ezt igazolták: a jen felértékelődött, a GDP-csökkent, a részvénypiac esett, a hosszabb távú kamatok pedig emelkedtek - írta Warwick.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!