BUX
38643

Ha odafigyelünk a pénzünkre, oda kell figyelni a klímaváltozásra is

A klímaváltozás, illetve környezettudatos termelés költségekkel jár, ami a tőzsdei társaságok esetében aligha lesz jó hatással a befektetők jókedvére.

NAPI Online, 2006. március 22. szerda, 12:55

A globális felmelegedés veszélyeire eddig szinte kizárólag a környezetvédők hívták fel a figyelmet, vérmérsékletüktől függően hol csendesebben, hol egészen extrém módon. Úgy tűnik azonban, hogy ezekkel a változásokkal hamarosan a pénzügyi befektetéseket eszközlőknek is szembe kell nézniük.

Szakértők szerint a klímaváltozást a részvényportfóliók kialakításakor is komolyan figyelembe kell venni - írja a money.com. Több társaságot - DuPont, General Electric, BP, Toyota vagy a Honda - is lehet említeni, amelyek nagyon komolyan vizsgálják ezt a problémát, és készülnek is a változó körülményekre.

Egy azonban bizonyos - vélik szakértők - , hogy az egyre növekvő elvárás a környezettudatos termelés és környezetvédelmi előírások betartása körül mind erősebb kényszert jelent majd a társaságok számára. Ez pedig azt jelentheti, hogy a költségek szép lassan emelkednek majd, ami aligha lesz jó hatással az eredményekre, ezáltal a befektetők jókedvére.

Talán a biztosítóknál okozhat a a leggyorsabban problémát a klímaváltozás, hiszen tavaly a természeti katasztrófák költségei elérték a 225 milliárd dollárt. Ez szédületes összeg, ha azt vesszük figyelembe, hogy mindez 2004-ben még csak 118 milliárd dollár volt, ami akkor is már rekordösszegnek számított. Mindezeket figyelembe véve a leghatékonyabb termelési modell kialakításakor a cégeknek immár számolniuk kell a felmelegedés - rájuk nézve - közvetlen és közvetett hatásaival, amit egy-egy részvényportfolió kialakításkor idővel a befektetőknek is kötelező lesz mérlegelni.