Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A korábbi 10 százalékos részesedés mellé további 8,6 százalékos pakettet vásárolt a Mol Nyrt.-ben az OMV AG. Az OMV több részletben növelte részesedését, s a cég úgy tudja, e csomagokat más lehetséges befektetőknek isfelajánlották. Az átlagos részvényenkénti ár a piaci ár közelében volt, így a teljes vételár összesen mintegy 1 milliárd eurót tett ki. Az osztrák társaság közölte: ezzel a tranzakcióval a Molban meglévö stratégiai befektetését kívánja megerősíteni. A Mol egyelőre hivatalosan nem reagált az OMV bejelentésére.
A bejelentés kapcsán a Mol-részvények drágulásba kezdtek, mert az OMV közleménye azt jelzi, elindult a verseny a hazai olajtársaság felvásárlásáért. (Az OMV tulajdonszerzése azt lehetett hivatott megakadályozni, hogy egy másik társaság vásárolja fel a Molt, bár a képhez hozzá tartozik, hogy az OMV továbbra is csak 10 százalékkal szavazhat.)

Egyesülne az OMV

"Az OMV nyílt, konstruktív párbeszédre hívja a Molt, miután úgy látja, hogy az iparágban a következő időszakban bekövetkező konszolidációs folyamat jó lehetőséget biztosít mindkét vállalatnak erősségeik egyesítésére" - áll az osztrák társaság közleményében, amelyben egyesülést ajánl magyar versenytársának. Az összesen 36 milliárd dolláros ügylet az osztrákok szerint logikus lépés lenne a felek részéről az európai finomítói üzletág átalakulásának keretében, amelyben a nagy olajvállalatok független finomítóknak adják üzemeiket, és Oroszország növeli nyersolaj-feldolgozó kapacitását - derült ki a az OMV bécsi sajtótájékoztatóján.

Rahimkulov-pakett cserélt gazdát

Időközben megérkezett a válasz a kérdésre, hogy vajon honnan szerezte a pakett nagyobb részét az OMV. Június 22-én (a sajátrészvény-program bejelentése napján) a Rahimkulov-érdekeltségű Kafijat Zrt. többségi tuladonában lévő Firthlion és a Rahimkulov-család által birtokolt Charing Investments több mint 5,6 millió Mol-papírt és további 470 ezer részvénynek megfelelő GDR-t adott el a VCP-nek. Utóbbi 6,186 százalékra növelte Mol-részesedését, majd a részvényeket továbbadva az OMV-nek súlya újra 5 százalék alá csökkent.
A fenti adás-vétel létrejöttével a Firthlion 6,025 százalékos és a Charing 0,158 százalékos közvetlen befolyása 5 százalék alá csökkent. A tranzakcióban szereplő részvények által képviselt 5,706 százaléknyi befolyás megszűnésének dátuma 2007. június 22., a GDR-ek által képviselt 0,477 százalék mértékű befolyás megszőnésének dátuma 2007. július 3., ami a részvények tulajdonjogának a VCP részére való átadásának dátuma.
Mindezekkel együtt Megdet Rahimkulov és közeli hozzátartozóinak 6,183 százalékos közvetett befolyása a Mol Nyrt.-ben 5 százalék alá csökken.

Ellenállhat a Mol

Az alaptőke mintegy 8,6 százalékára kiterjedő sajátrészvény-vásárlási program ugyanakkor a Mol részéről azt jelzi, a menedzsment inkább saját kontroll alatt tartaná az olajtársaságot. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Mol vezetése közel 28 százalékos pakett felett gyakorol kvázi-kontrollt, amit 35 százalékra növelhet. A részvényárfolyam alakulása szempontjából fontos tényező, hogy az OMV tervez-e további vásárlásokat, illetve, hogy a Mol milyen agresszívan és gyorsan folytatja sajátrészvény-vételeit.

Jönnek az ellenajánlatok?

Ismerve a Mol ellenállását a felvásárlás lehetőségével szemben - a cégvezetés például folytathatja a saját részvények felvásárlását, hogy elejét vegye a fúziónak - szakértők úgy vélik, elképzelhető, hogy az OMV-nek ellenséges ajánlatot kell tennie. További lehetséges következménye az osztrák cég lépésének, hogy alternatív befektető tűnik fel a színen, amely ellenajánlatot tesz a magyar olajvállalatra. Ilyen társaság lehet az orosz Gazprom vagy Lukoil. Összességében a hírt kommentáló külföldi szakértők azt tartják a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy az OMV nyilvános felvásárlási ajánlatot tesz a részvényeseknek, amivel megpróbál többségi részesedést szerezni a Molban. A KBC bécsi elemzője úgy véli, az osztrák nagyvállalat átlépte a Rubicont, így minden vagy semmi játékot játszik a Mol megszerzésével kapcsolatban.

Felkészülés a konszolidációra

Az OMV közleménye szerint "a cég meg van győződve egy szorosabb együttműködés hosszú távú előnyeiröl, amelyek lehetővé tennék két európai társaságnak, hogy Európa számára is számottevő haszonnal járva jelentősen fokozzák az ellátás biztonságát, valamint hogy mindkét társaság közép-európai, egymást kiegészítő erősségeit felhasználják".
A dokumentum szerint a két cég Közép-Európában, mint központi piacon kiegészítik egymást, azzal hogy más területekre koncentrálnak, így a kettejük közötti szövetség méreténél és kiterjedésénél fogva képes lenne hatékonyanversenyezni a világ nagyobb olaj-és gázipari cégeivel.
Az OMV közölte továbbá: az előbb-utóbb várható iparági konszolidációs hullámra felkészülve emelte részesedét a Molban. A cég szerint ésszerű lenne strukturált párbeszédet folytatni a Mol vezetésével, ezért az OMV felkérte a magyar olajcég menedzsmentjét, hogy kezdjenek nyílt és konstruktív dialógust.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!