Karsai Péter, a Commerzbank üzletkötője szerint rövid távon a 225 forintos érték tűnhet fel pszichológiailag fontos ellenállásként, ennél nagyobb számokkal az elemző nem akar riogatni, annak ellenére, hogy a helyzet nem túl rózsás. A svájci gazdaság állapotáról ugyanis jó hírek érkeznek, így nem csoda, hogy az 1,30-as szint alatt van az alpesi deviza euróval szembeni keresztárfolyama. Ráadásul a forint helyzete sem túl bíztató, s ez vélhetően csak az önkormányzati választások után változhat meg Karsai szerint, aki úgy véli, a befektetők számára kellene egy megnyugtató álláspont akár az IMF-fel, akár nélküle, csak tudják végre, hogy az ország miként akarja a helyzetét rendezni.

A forint esetében az ING devizapiaci üzletágvezetője, Kolba Miklós szerint is az a gond egyelőre, hogy inkább a gyengülés irányába látszik a könnyebb elmozdulás. A 290 forintos eurós szintig könnyen elmozdulhat az árfolyam, ami természetesen a svájci frank jegyzésre sem lesz jó hatással, ez ugyanis 224 forint körüli árfolyamot feltételez változatlan euró/svájci frank keresztárfolyam mellett. Technikai alapon az ING szakértője a következő keményebb szintnek a 228,80 forintos árfolyamot látja, azt azonban Kolba is hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz eldönteni mi lesz az elkövetkező időben.

Halvány reménysugár

Az elemzők is azért vannak elsősorban bajban, mert főleg hangulati tényezők alakítják az árfolyamot - véli Keszeg Ádám, a Raiffeisen devizapiaci elemzője. Halvány reménysugarat az jelenthet, hogy ilyen rossz hangulat utoljára a 2009 márciusi mélypontok környékén volt, ahonnan akkor fordulat következett be. Még egy szalmaszálba kapaszkodhatnak azok akik azt remélik, ezen a szinten megáll a frank erősödése. A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint ugyanis a harmadik negyedévi euró/svájci frank keresztárfolyam 1,34 lehet, ami a mostaninál jóval gyengébb frankot feltételez, és az elkövetkező negyedévekben is egyre gyengébb svájci devizával számolnak a szakértők.

Kérdés, hogy a szakértők lemaradásban vannak e az elemzéseik frissítésével, vagy valóban túlzónak tartják a mostani 1,29 környéki euró/frank szinteket. Ez utóbbit erősítheti, hogy londoni üzletkötők szerint a közös deviza svájci frankkal szembeni gyengülésén az 1,2920-as szint alatt aktiválódó stop-loss megbízások löktek nagyot.

Szenvednek a vállalkozások is

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkár szerint a hazai deviza piacán az elmúlt időszakban eluralkodó háborús, harci helyzet lélektani hatása beláthatatlan. Dávid lapunknak úgy vélekedett, hogy elsősorban a hazai deviza megítélésének stabilitására kellene törekedni, hiszen a forint alulértékeltté válásával a magyar gazdaság megítélése is folyamatosa romlik, s ami még aggasztóbb, hogy a hektikus árfolyam-ingadozások ellehetetlenítik a gazdaság valós állapotának felmérését.

Dávid Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a svájci frank euróval, s így forinttal szembeni felértékelődése a versenyszférában is komoly aggodalmakra ad okot - a vállalkozói hitelek törlesztése drágul, az áthidaló kölcsönök elérhetősége pedig a bankadó miatt várhatóan megcsappanó hitelnyújtási kedv következtében bonyolultabbá válik. A frank és az euró drágulásának lélektani hatása is tagadhatatlan; a lakosság fizetőképességének romlása a mikrovállalkozások esetében szorosan összefügg a vállalati fizetőképesség hanyatlásával, így a lakosság körében és versenyszférában jelentkező fizetésképtelenség miatt elkeseredettség egymást erősíti majd.

A VOSZ főtitkára szerint a rendszert hűteni kellene, a forint volatilitását mérséklő, és nem azokat tápláló nyilatkozatokra volna szükség. Dávid Ferenc szerint a gazdasági szereplők számára továbbra is 270-280 közötti euró árfolyam lenne az kedvező, ám a konkrét számoknál sokkal fontosabb a forint stabilitása; a szakember szerint akár a 280 feletti euró-árfolyam is elfogadható volna, ha az híven tükrözi a magyar gazdaság jelenlegi állapotát.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a Napinak elmondta: a frank és az euró árfolyamának elmúlt időszakban tapasztalt hektikus alakulása miatt nemcsak a lakosság terheinek növekedésére, de a banki hitelportfoliók romlására és a vállalatok eladósodásának megugrására is számítani kell. A 220 forint feletti svájci frank árfolyam akár már rövid távon is nehéz helyzetbe hozhatja mind a lakosságot, mind a vállalkozásokat; a helyzeten sokat javítana egy 210 forint közeli frank-árfolyam, amellyel Rolek szerint már "együtt lehetne élni".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!