A német kormány nemzetközi együttműködést kezdeményez, hogy megakadályozhassák a magáncégek által piacra dobott fizetőeszközök térnyerését a hivatalos devizák rovására.

A Reuters beszámolója szerint Németország egy átfogó stratégiát hagyott jóvá, ami egyszerre alapozná meg a modern, blokklánc technológiák szélesebb körű használatát a pénzpiacokon miközben megmaradna felette az állami felügyelet.

Egyszerre kell megvédenünk a fogyasztókat és az állami szuverenitást - idézi a hírügynökség beszámolója Olaf Scholz pénzügyminisztert.

Az állami szuverenitásának központi eleme a pénzkibocsátás, ezt a feladatot nem engedhetjük át magánvállalatoknak.

- mondta Scholz.

A lépés egyértelműen a Facebook által indított Libra digitális pénz ellen irányul, amit Németország mellett már több európai vezető, csakúgy mint az Európai Központi Bank is biztonsági kockázatnak minősített.

A Libra kibocsátás kapcsán egymás után következnek a felügyeleti meghallgatások az Egyesült Államokban és az Európai Unióban. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy a 2020-ra tervezett piacra lépés csúszni fog, már ha nem döntenek úgy az egyes államok, hogy teljes egészében elgáncsolják a bevezetését.

A Libra mögött a Facebook-on kívül ott vannak olyan ismert pénzpiaci szereplők is, mint a MasterCard, a Visa, vagy a PayPal. A Libra szövetség vállalást tett, hogy addig nem lépnek piacra ameddig nem rendezték az összes komoly szabályozói aggodalmat. Erre, látva az egyre erősebb ellenállást kevés esély látszik.

Itthon a legutóbbi információk szerint az illetékes Magyar Nemzeti Bank (MNB) kivár, ameddig a több, még függőben lévő részletkérdést tisztázzák. A kormányzat részéről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban azt mondta, hogy nem kell megengedni a libra bevezetését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!