A bankközi devizapiaci nyitásakor még a hétfői 271,75-ös záróárfolyam alatt is hozzá lehetett jutni az euróhoz, ám a kockázatvállalási hajlandóság részvénypiacokon is érzékelhető csökkenésével az euró jegyzése 274,80-ig is felszaladt. Az euró/forint végül 273,60-ra vonult vissza késő délután - tájékoztatott Földi Balázs, a Commerzbank devizapiaci tradere. A dollárért 191,60, a svájci frankért 180,60 forintot kértek kedd délután a bankközin. Az euró/dollár árfolyama ugyanekkor 1,4280 volt. Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a forint napon belüli leértékelődése elsősorban az eurózónás és a tengerentúli - várakozásoknál kedvezőbb - beszerzési menedzserindexei tükrében még borúsabbnak látszó hazai BMI-adat hatására indult meg. A mutató 45,8-ra esett vissza augusztusban a júliusi 49,2-ről, ami gyakorlatilag a májusi szintekkel megegyező adat. Mind az új megrendelésekben, mind a kibocsátásban komoly esést tükröznek a mutatók, egyedül az exportra vonatkozó alindex tudott növekedést mutatni. A forintra nehezedő eladói nyomást a Commerzbank szakértője szerint csak fokozza Bánfi monetáris tanácstag mai napig ható nyilatkozata, amelyben további kamatvágásokat helyezett kilátásba, hogy a szerinte erős forint az őt megillető helyre kerüljön. Késő délutánra - a várakozásoknál kedvezőbb lakáspiaci és feldolgozóipari makroadatok ellenére negatívba forduló tengerentúli tőzsdei hangulat hatására - a lengyel zloty és a cseh korona is gyengülésnek indult, ám a nap nagy részében a térségi devizák között egyértelműen a forint volt a legrosszabbul teljesítő. A devizapiaci szakértők abban egyetértenek, hogy amennyiben az euró/forint jegyzése áttöri a 275-ös, pszichológiailag is fontosnak tartott ellenállást, úgy a hazai deviza további gyengülésére lehet számítani. Kolba Miklós, az ING devizapiaci üzletágának vezetője szerint 285-ig szabad az út, a forint euróval szembeni megítélése ezen a sávon belül bárhol előfordulhat a következő hetekben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!