Hajszálon függ a forint sorsa?

Soha nem látott pesszimizmust mért a forint árfolyamával kapcsolatban a német ZEW intézet és az Erste Bank friss felmérése. Az árfolyamon és a pozicionáltságon ez egyelőre nem látszik.
Lovas-Romváry András, 2013. november 23. szombat, 09:04
Fotó: Napi.hu

Elképesztő mértékű pesszimizmust mért a forinttal kapcsolatban a befektetők körében a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank. Felmérésükben a megkérdezett 86 régióval foglakozó portfólió menedzser és elemző nettó 46 százaléka gondolta úgy, hogy a forintnak gyengülni kellene a jelenlegi szintekről az euróval szemben. A felmérés hatéves történetében ez rekordnak számít, soha nem haladta még meg ilyen mértékben a forintgyengülést várók aránya a forinterősödésre tippelőkét. A forint felértékelődésére a megkérdezettek mindössze 10,3 százaléka számított az októberi 21,8 százalék után, a forint esését viszont az egy hónappal ezelőtti 31 százalék után immár 53,8 százalékuk tartja valószínűnek.

HUF/EUR és hangulat
Napi.hu

A hangulati felméréseket persze sokszor illik kontraindikátorként kezelni, a túlzott mértékű optimizmust gyakran esés, a pesszimizmust emelkedés követheti, ez tehát elvileg kedvező jel is lehetne a forint számára. Ugyanakkor az adatok arra utalnak, hogy a piac jelenleg viszonylag forint semleges pozícióban van. Az általunk megkérdezett szakértők szerint ez azért is lehet, mivel hiába pesszimista valaki a magyar devizával kapcsolatban, sokan félnek erre játszó pozíciókat felvenni. Ha az ECB mégis lép, és megérkeznek a negatív kamatok az eurózónába, az felértékelési hullámot indíthatna el a régiós devizák körében.

Ugyanakkor a felmérés története azt mutatja, hogy a nagyobb forintgyengülési hullámokat nem egyszer előzte meg a mostanihoz hasonló pesszimizmus a befektetők részéről.

Valamelyest romlott a hangulat a magyar részvénypiaccal kapcsolatban is. A BUX indextől hat hónapos időtávon emelkedés illetve csökkenését váró befektetők aránya az egy hónappal ezelőtti elképesztően magas, 17-es aránya mostanra szelídült, most már historikusan mindössze "nagyon szélsőségesen" magasnak tekinthető 6-os értéken áll. Akkor ezt a mutatót kontraindikátorként használva azt lehetett sejteni, hogy jelentős BUX index emelkedéshez ennél kicsit pesszimistábbá kellene válnia a hangulatnak. Ez meg is történt, a pozitívabb forgatókönyv következett be, az index kvázi oldalazással kezdte ledolgozni a hangulatot, nem pedig hatalmas esést hozó korrekcióval.

BUX index és hangulat
Napi.hu

A piac gyengeségét jelzi, hogy annak ellenére nem képes a BUX kitörni a számára immár három és fél éve akadályt jelentő 19 500 - 20 000 zóna fölé, hogy a vezető fejlett piaci tőzsdék folyamatosan kerülnek historikus csúcsokra.

A szakértők szerint eközben nem sikerült kitörnie siralmas régiós szerepéből a magyar gazdaságnak. A gazdaság jelenlegi helyzetét Horvátország után változatlanul a második legrosszabbnak ítélik meg. A kilátások tekintetében is sereghajtók maradtunk, a magyar gazdaságénál rosszabb pontszámot csak Horvátország és Törökország kapott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2013.11.25 15:12

@troll: a magyarok több mint fele a létminimum szintjén, vagy az alatt él. évtizedek óta nem volt ilyen mértékű kivándorlás az országból, a külföldi tőke főleg kamatozni jár hozzánk, mert termelésbe beruházni még a magyarok sem mernek (persze örülnék, ha leírnád, hogy simicskáék, nyergesék pontosan mennyit ruháztak be hazai termelésbe és hány állást hoztak létre, de erre a kérdésemre mindig nagy csönd a válasz... talán majd te lerántod a leplet a magyar vállalkozások kiemelkedő sikereiről, amelyet természetesen megosztanak a "nemzettel"). az államadósság bruttó értéke meghaladja a kormányváltáskori szintet és messze elmarad a fidesz 2010-ben kihirdetett (és azóta elfelejtett) 65% körüli szinttől... a választási ígértek ellenére a felsőoktatás fizetőssé vált, az egészségügyből további forrásokat vontak el, és még napestig sorolhatnám mindennapi gondjainkat...

de a lényeg, hogy szerinted minden rendben... és feltételezem közben nagy magyarnak és gazdaságilag felkészült szakembernek is képzeled magadat... biztos jó érzés lehet... mesélsz róla nekünk is? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.11.25 15:01

@Bhole: "A külföldön dolgozók is milliárdokat hoznak haza évente." vicces ezt sikerként feltüntetni... miközben egyre kevesebb magyar él magyarországon...
esetleg elmondanád, hogy még hány magyar család elűzése része a "nemzeti" stratégiának? te mennyivel lennél megelégedve, tisztelt honfitársam?
előbb-utóbb mindig kibújik a szög a zsákból és kiderül, hogy a "nemzeti" érzések mögött csak egy harácsoló, népbutító, a nemzettel mit sem törődő réteg áll... vajon te a hülyítők, vagy a hülyék közé tartozol kedves honfitársam?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2013.11.24 17:50

@Bhole: "A külföldön dolgozók is milliárdokat hoznak haza évente. "
Pontosan.
Akiket megszívat a választáson Orbán és bandája.
Cirka 400e-450e emberről beszélünk.
Csak konzulátuson szavazhatnak, de bezzeg az erdélyi, felvidéki magyarok levélben.
Egyik ismerősöm Angliában doki Londontól kb. 200 km-re.
Nem fog szavazni, utazni 200 km-ert Londonba.
Szerintem Orbánék ennek örülnek, mert a legtöbb kint dolgozó magyar nem Orbán párti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

malkom, 2013.11.24 12:36

Eddig mindig szerencsénk volt, de szabad egy ország sorsát kizárólag a szerencsére bízni? Másrészt eddig az elcselédesített közmédia segítségével sikerült elhitetni az emberekkel, hogy jól teljesítünk, miközben valójában gigantikus megszorítások realizálódnak. Így átmenetileg a gazdaság aránylag jól tarthatja magát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kasszandra, 2013.11.23 22:59

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html