Hajtóvadászat a magyar olajcég vezetői ellen

A horvát tőkepiaci felügyelet (HANFA) feljelentése alapján büntetőeljárás indított a horvát főügyészség (DORH) a Mol néhány vezetője ellen - közölte szombaton a fiumei (Rijeka) Novi List napilap internetes kiadása. A Molnak nincs hivatalos információja az ügyben.
MTI-Eco, 2011. október 22. szombat, 19:37
Fotó: Napi.hu

A lapnak a HANFA megerősítette az információt, hogy mások mellett Hernádi Zsolt, a Mol és Áldott Zoltán, az INA vezérigazgatója ellen indult eljárás, "bennfentes információkkal való visszaélés" miatt.

A horvát tőkepiaci felügyelet már április óta vizsgálta INA-részvények ciprusi cégeken keresztül történt vásárlását, a főügyészség pedig "piaci manipuláció" gyanúja miatt indított eljárást. A bennfentes információkkal való visszaélésért pénzbüntetést vagy három évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki, ha anyagi kárt is okoz valaki, akár öt évig is terjedhet a büntetés időtartama - idézi a lap.

A Novi List a főügyészségtől szerzett információ alapján közölte: a HANFA és a DORH eljárásai ellenére a horvát kormány nem tudja megakadályozni az INA részvényeivel való kereskedést.

Emlékeztet arra is, hogy a horvát kormány törvényjavaslata, amellyel szeretné megakadályozni, hogy rajta kívül bárki 49 százaléknál nagyobb tulajdoni arányt szerezzen az INA-ban, még brüsszeli véleményezésre vár, de valószínűleg az Európai Bizottság kifogást fog emelni, mert a jogszabály ellentétes a tőke szabad áramlásának elvével. Amennyiben a horvát kormány a jövő hét péntekéig nem nyújtja be a korlátozást célzó jogszabályt a tevékenységét a közelgő választások miatt befejező horvát törvényhozásnak, a Mol a kereskedési tilalom felfüggesztését követően szabadon vásárolhat majd INA-részvényeket.

A Mol az MTI érdeklődésére szombaton közölte: nincs hivatalos információja az ügyben, de a társaság és az INA mindig betartotta a rá vonatkozó szabályokat és törvényeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.10.23 00:35

Hmmm!Valamelyik horvát érdekcsoport kimaradt a zsíros üzletből és veri a habot nagyon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html