Az elmúlt napok erősödése nyomán erős ellenállási szintet vitt át a dollár árfolyama a forinttal szemben is. A viszonylag későn, azonban akkor meglehetősen erősen jelző mozgóátlagok azt mutatják, megfordult a trend, amely korábban 176 forintig vitte le az amerikai deviza kurzusát. A múlt hét utolsó napján az 50 napos mozgóátlag alulról átvitte a 200 napos mozgóátlagot, ezzel a dollár úgynevezett "aranykeresztet" csinált a forinttal szemben - a forint szemszögéből a formációt "halálkeresztnek" nevezi a tőkepiaci szleng.

A két mozgóátlag kereszteződése tehát erős, hosszútávú trendfordulót is jelezhet. A dollár által átvitt 194-195 forint körül húzódó ellenállási zóna most már támasszá vált a keresztárfolyamban, ezt az itt húzódó Fibonacci-szint is erősíti. Felfelé ugyanezen elgondolás alapján 205 és 215 forint körül találhatóak ellenállások az árfolyamban.


Nagyításhoz klikkeljen a képre!

Nem áll jól az euró szénája sem

Az év eleje óta tartó eurógyengülés-dollárerősödés itt is meghozta a hosszabb távú trendjelzést, az európai fizetőeszköz árfolyama szintén halálkeresztet csinált a dollárral szemben. A grafikonon látszik, a két deviza árfolyamában január óta, a dollár gyengülését jellemző trendvonal törése óta olyan gyors volt a zöldhasú felértékelődése, hogy még azoknak is nehéz lehetett beszállási pontot találni a piacon, akik fel voltak készülve egy ilyen mozgásra.

A keresztárfolyamnak egy ilyen erős mozgás után illene legalább a konszolidáció jeleit mutatnia, a dollárnak a kialakult túlvettségből ledolgoznia valamit. A dollár korrekciójának talán az 1,384 körül található Fibonanacci-szint vethet gátat, amely egyben lokális csúcs is volt az esés során. A további erősödéshez az 1,353-as Fibonacci-szint és lokális csúcs sikeres támadása lenne szükséges.


Nagyításhoz klikkeljen a képre!

Az euróval szemben még nincs baj

A forint euróval szembeni kurzusa egyelőre úgy tűnik, jól érzi magát a 270 forint feletti szinteken. Itt a mozgóátlagok még nem keresztezték egymást, a magyar deviza erősödése ellen hathat, hogy letörte a tavaly március óta tartó emelkedő trendjét az euróval szemben.

A forint nagyobb gyengülését a 274,5-275,5 közötti szint gátolhatja (mozgóátlag, Fibonacci szint és a sávozás felső széle), 1-2 százalékkal e feletti zárások azonban már vésztjóslóak lehetnek. Az erősödésnek a 270-268-as régió lehet erősebb gátja.


Nagyításhoz klikkeljen a képre!


A nagyobb devizapárok elmozdulásából A Napi Gazdaság traderen profitálhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!