Halálos is lehet a Volkswagen csalása

Egy friss tanulmány szerint 60 halálesetet is okozhat jövő év végéig az Egyesült Államokban az, hogy a Volkswagen manipulálta a dízelmotorok környezetvédelmi tesztjeit.
Napi.hu, 2015. október 30. péntek, 09:32
Fotó: Reuters

A Harvard University és a Massachusetts Institute of Technology tudósainak elemzése szerint 2016 végéig akár 60 halálesetet is okozhat az Egyesült Államokban az, hogy a Volkswagen manipulálta dízelmotorjainak környezetvédelmi tesztjeit - írta a CNBC.com.

A környezetvédelmi szabályok kijátszására alkotott szoftver hatására az érintett Volkswagen motorokkal felszerelt autók az amerikai előírásokban szereplő maximumnál 40-szer több káros nitrogén-oxidot is kibocsáthatnak.

Mindannyiunknak szembe kell néznünk kockázati tényezőkkel életünk során, s ez egy újabb kis kockázati tényező - közölte Steven Barrett, az MIT szakértője, a tanulmány egyik szerzője. Ha figyelembe vesszük a Volkswagenek megengedettnél magasabb káros anyag kibocsátását, akkor körülbelül 60 ember halt meg, vagy fog meghalni korábban, egy évtizeden, vagy rövidebb időn belül - tette hozzá a szakember.

A tanulmány szerint az ügy az egészségügyi szektort is érinti. Számításaik szerint a szektort érintő plusz terhelés költsége összeadva a gazdaság egészét erő hatásokkal 450 millió dollár pluszköltséget jelenthet a gazdaságban. Ha az érintett járművek nem lesznek visszahívva, ez a költség elérheti a 910 millió dollárt is. A Volkswagen amerikai részlege egyelőre nem reagált a tanulmány megállapításaira a CNBC szerint.

A botrány hatására 15 év óta először tett közzé veszteséges negyedévről gyorsjelentést a Volkswagen. A 3,5 milliárd eurós veszteségben nagy szerepet játszott az a 6,7 milliárd eurónyi leírás, amelyet az ügy kapcsán tett meg a cég, ebben jelentős, vásárlóknak fizetendő kártérítési összegekkel, illetve 11 millió autó lehetséges visszahívásával számoltak világszerte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.10.30 13:15

@MongolZ:

Már kiment belőle.

Akkor most mi van?

Mondjál egy újabb, jól emészthető szlogent!

( A legnagyobb szériában eladott kocsik: japánok....)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MongolZ, 2015.10.30 13:07

Amióta az állam belevásárolt a GM-be, azóta a cél szentesíti az eszközt: amerikai autót az amerikaiaknak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.10.30 10:56

És ezt miből következtették?????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html