A Harvard University és a Massachusetts Institute of Technology tudósainak elemzése szerint 2016 végéig akár 60 halálesetet is okozhat az Egyesült Államokban az, hogy a Volkswagen manipulálta dízelmotorjainak környezetvédelmi tesztjeit - írta a CNBC.com.

A környezetvédelmi szabályok kijátszására alkotott szoftver hatására az érintett Volkswagen motorokkal felszerelt autók az amerikai előírásokban szereplő maximumnál 40-szer több káros nitrogén-oxidot is kibocsáthatnak.

Mindannyiunknak szembe kell néznünk kockázati tényezőkkel életünk során, s ez egy újabb kis kockázati tényező - közölte Steven Barrett, az MIT szakértője, a tanulmány egyik szerzője. Ha figyelembe vesszük a Volkswagenek megengedettnél magasabb káros anyag kibocsátását, akkor körülbelül 60 ember halt meg, vagy fog meghalni korábban, egy évtizeden, vagy rövidebb időn belül - tette hozzá a szakember.

A tanulmány szerint az ügy az egészségügyi szektort is érinti. Számításaik szerint a szektort érintő plusz terhelés költsége összeadva a gazdaság egészét erő hatásokkal 450 millió dollár pluszköltséget jelenthet a gazdaságban. Ha az érintett járművek nem lesznek visszahívva, ez a költség elérheti a 910 millió dollárt is. A Volkswagen amerikai részlege egyelőre nem reagált a tanulmány megállapításaira a CNBC szerint.

A botrány hatására 15 év óta először tett közzé veszteséges negyedévről gyorsjelentést a Volkswagen. A 3,5 milliárd eurós veszteségben nagy szerepet játszott az a 6,7 milliárd eurónyi leírás, amelyet az ügy kapcsán tett meg a cég, ebben jelentős, vásárlóknak fizetendő kártérítési összegekkel, illetve 11 millió autó lehetséges visszahívásával számoltak világszerte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!