A Richter főbb piacain összességében megfelelően teljesített a harmadik negyedévben, ugyanakkor a fedezeti ráta és különösen a működési költségek a vártnál gyengébben alakultak - írta a Buda-Cash Brókerház a cég jelentését követő kommentárjában. Bár a vártnál jobb pénzügyi eredmény a fentieket csaknem teljes mértékben ellensúlyozta, a gyorsjelentés megítélése összességében enyhén negatív - teszik hozzá.


A gyorsjelentést követően a menedzsment a belföldi, az oroszországi és az amerikai piacokra vonatkozó előrejelzéseit felfelé módosította, az Európai Unió kiemelt piacain ugyanakkor az eddig vártnál alacsonyabb forgalomra számít. A brókercég saját modelljét tekintve, a gyorsjelentést követően folyó évi konszolidált EPS-várakozásuk ( egy részvényre jutó nyereség)2631 forintról 2559 forintta mérsékelték, ugyanakkor jövőre az eddig várt 2496 forintnál kedvezőbb 2593 forintos EPS-re számítanak. A pozitív korrekció oka elsősorban a Forest-tól (kedvező esetben) várható mérföldkőkifizetés, a „tiszta" működési eredményre vonatkozó előrejelzés alacsonyabb ennél.



A Richter befektetői megítélését érezhetően javította az RGH-188 (cariprazine) sikeres Fázis-II/b kutatási eredményeinek bejelentése - emeli ki a Buda-Cash. A termékbevezetés legkorábban 2013-2014-ben várható, amennyiben a még előttünk álló harmadik kutatási fázis is sikeres lesz.

A Buda-Cash várakozásai szerint siker esetén a termék évi 150-300 millió dolláros eredménytöbbletet hozhat a Richternek, ami a jelen helyzetben - bekalkulálva a bukás lehetőségét is - részvényenként 4200 forinttal emeli a társaság értékét.


A következő lépés a Fázis-III kutatások megindítása lesz, ahol az amerikai partner már adott, és azt sem lehet kizárni, hogy a helyi gyógyszerpiaci felügyelet (az FDA) elfogadja majd a Fázis-II/b kutatásokat a Fázis-III kutatások egy részeként. Ebben a kedvező esetben a Richter jogosult lenne - 2010. első felében - egy újabb mérföldkő-kifizetésre a Forest-től, amely az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva 1-4 milliárd forint között alakulhat.


A Buda-Cash konszolidált 2009. és 2010. évi pénzügyi modellje, valamint a kiemelt értékelési mutatószámok (P/E, P/EBITDA, P/Sales, P/BV) történelmi alakulását figyelembe vevő modelljük alapján 41 300 forintos hosszú távú célárfolyam adódik, amelyhez hozzáadva a cariprazine 4200 forintos várható diszkontált részvényenkénti eredménytöbbletét, 45 500 forintos célárfolyam adódik. Ezért a cég fenntartja hosszabb távra a felhalmozás ajánlását.


A rövid távra szóló ajánlásuk továbbra is csak tartás. Ennek több oka van, egyrészt a globális részvénypiacok az elmúlt időszakban elég sok mindent beáraztak a makrogazdasági folyamatok várható javulásából - sőt, talán előre is szaladtak némiképp. A viszonylag erős forint sem a rövid távú árfolyamerősödés mellett szól, végül a nemzetközi összehasonlítás sem mutat alulértékeltséget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!