Hasonlóan a Görögországban kipattant nyugdíjbotrányhoz, úgy tűnik, Spanyolország is sok holt lélek után fizetett eddig állami támogatást. Különböző szociális támogatások igénybevételéhez az önkormányzatok küldik fel rendszeresen a rászorulók listáját a központi államigazgatáshoz, ami alapján az állam utalja a pénzeket az önkormányzatoknak. Ám most először összekapcsolták a számítógépes rendszereket, és összevetették a listákat a statisztikai hivatal adatbázisával - írja az El País internetes kiadása. Ennek alapján mintegy 705 ezer személy közül 33 ezerről derült ki, hogy már elhunyt.

Az önkormányzatok egyébként már, talán számítva az eredményre, júniusra 106 ezer fővel kevesebbre kértek támogatást, mint májusra. A különbség nemcsak a hallottaknak köszönhető, egy kormánytisztviselő szerint szerepe volt a duplán nyilvántartott állampolgároknak is, általában olyanoknak, akik elköltöztek és a régi és új helyen egyaránt kértek utánuk segítséget.
Mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a spanyol polgárok dúskálnak a támogatásban: bő háromszázezer olyan személyt tartanak nyilván, akiknek elismerték a támogatásra jogosultságát, de még nem kaptak egy fillért sem.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!