Az amerikai fiskális szakadék elkerüléséről érkező hírek hatására az év elején még megpattant az arany árfolyama az év első kereskedési napján, de az eufória nem tartott sokáig. Ennek hátterében az állhat, hogy a piacon sokan tartanak attól, hogy az Indiában az arany importjára tavaly kivetett adók erősen apasztják majd a keresletet, illetve szintén negatív hír volt, hogy az amerikai jegybank az idén leállhat a monetáris ösztönzéssel. Ez utóbbi lehetett a gyors pánik igazi oka, hiszen tavaly nagy rallyt indított el e bejelentés, ami az 1800 dolláros szintig repítette akkor az arany árfolyamát. Ugyanakkor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris tanácsának, a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) decemberi ülésének jegyzőkönyvéből az derült ki, hogy a tanácstagok között nincs egyetértés arra vonatkozólag, hogy meddig kell illetve lehet élénkíteni a gazdaságot.

Mindezek ellenére a jelenlegi legvalószínűbb forgatókönyv szerint a mennyiségi bővülés 2013 év végéig érvényben maradhat, és így havonta 85 milliárd dollárral, éves szinten egy billió dollárt önthet a piacra a jegybank, ezzel rontva a dollár pozicióját, amely mára szinte az egyetlen menedék eszköz lett a frank kiválása óta. Ez pedig akár erősítheti is az arany árfolyamát, csakhogy a piac mots inkább a rossz hírekre figyel. Indiából ugyanis újabb rossz hírek szivárognak. Az indiai kormányzat a nemesfémimportra kivetett adók további emelését tervezi ugyanis a tavalyi lépések után. (Tavaly kétszer emelték meg ezt az adót). A jelenlegi lépsé ráadásul elég erőteljes emelést tartalmaz, piaci információk szerijt ugyanis 4 százalékról 6 százalékra nőhet az adó mértéke, hogy ezzel javítsák a költségvetés egyensúlyát. Amennyiben a kormányzati adótervek valóra válnak, úgy az indiai ékszerkereskedők az aranyimport 20-25 százalékos visszaesésével számolnak, amit az aranypiac kétségtelenül megérez majd.

 

Kitörés jöhet a háromszögből
Kép: Alfatrader

 

A hírek alapján így inkább talán egy hajszállal a csökkenés felé hajlik a mérleg. Technikai alapon pedig az látható, hogy az arany az elmúlt egy évben egy széles 1520 és 1800 dollár közötti sávban ingadózott, Jelenleg a sáv közepén álldogál az árfolyam egy szűkűlő háromszögben haladva. Bár két napja úgy tűnt kitör ebből a háromszögből lefelé az árfolyam, végül mégis visszatért oda. A tér azonban gyorsan fogy, ami komolyabb elmozdulást is okozhat az árfolyamban. Érdemes lehet tehát figyelni az arany mozgását, és amennyiben ténylegesn kitör ebből a háromszögből, akkor felvenni pozíciókat. Vélheteőn ez után ugyanis a két sávszélet célozhatja meg az árfolyam, amelyeknél indokolt lehet a pozíció lezárása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!