Hamarosan emiatt fájhat mindenki feje - figyelmeztet a Maestro

A részvénypiacon és a kötvénypiacon is lufi van, s az amerikai költségvetés fenntarthatatlannak tűnik. Ráadásul beüthet az infláció is, s ez nagyon komoly problémákat fog okozni - figyelmeztetett Alan Greenspan, a Fed egykori elnöke.
Lovas-Romváry András, 2018. február 1. csütörtök, 14:40
Fotó: MTI/EPA

Alan Greenspan, a Fed elnöki tisztét 1987-től 2006-ig betöltő, a piaci szereplők által akkoriban csak "Maestro"-ként emlegetett jegybankár tegnap a Bloombergnek adott interjújában figyelmeztetett, szerinte a részvénypiacokon és a kötvénypiacokon is lufi van jelenleg.

A kettő közül szerinte a kötvénypiaci buborék okozhat nagyobb problémát. Mint mondta, jelenleg minden abba az irányba mutat, hogy jelentősebb emelkedés következik majd a hosszabb távú kamatokban, s ez az egész pénzügyi rendszernek hatalmas problémát fog okozni.

Greenspan szerint az amerikai gazdaság jelenleg pénzügyileg meglehetősen bizonytalan kilátásokkal rendelkezik, s ebben a környezetben egyre inkább felüti fejét majd az infláció. Greenspan egyébként az elmúlt időszakban nem első ízben ad hangot a részvény- és kötvénypiac lufival kapcsolatos aggodalmainak.

Az elnök sok mindenről hallgat

Greenspan szerint meglepő volt, Donald Trump amerikai elnök e heti beszédében, amelyben az Egyesült Államok jelenlegi helyzetét értékelte, nem érintette kellőképpen a gazdasági kérdéseket. Az új elnöknek ugyanis számos olyan kezdeményezése van, amely jelentős változásokat hoz majd az amerikai költségvetésbe, legyen szó az adóreformról vagy pedig az infrastrukturális kiadások jelentős növeléséről. A volt jegybankelnök szerint mindkét intézkedés jelentősen növeli az amerikai szövetségi költségvetés hiányát, s ugyanakkor Trump egyelőre nem beszélt arról, miből tervezi fedezni ezt a hiányt.

A kérdésre, hogy vajon mi történt a Republikánus Párttól megszokott óvatossággal és takarékossággal Greenspan annyit válaszolt:

-Jó kérdés, ha maga tudja, árulja el nekem is!

A CNNMoney által megkérdezett szakértők egy része ugyanakkor úgy látja, hogy a részvénypiac áremelkedés megalapozott, a Trump által véghez vitt adóreformok végső soron jelentősen emelik az amerikai cégek profittermelő képességét. Ezt Greenspan sem vitatta, szerinte azonban ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a költségvetési hiány és az államadósság növelésével pörgetik fel a gazdaságot. Az utóbbi időszakban jelentősen emelkedett az államadósság nagysága, s ennek egyszerűen nem szentelünk elegendő figyelmet - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2018.02.02 17:01

@Bahnsteig_Eins: "nem is hallani mostanában Warlock úrról, az erős, biztonságos dollár apostoláról... "

1: van munkám és magánéletem, így nem kommentoldalakon élem ki magam, mint te... alkeszkám... kipróbálhatnád... isteni... ahogy téged elnézlek, reggel: pia, kommentelés estig szittyósan rátöltéssel, este kocsma, éjjel kommentelés mattrészegen hajnal 1-ig, aztán szunya talajrészegen. Reggel másnapos fejjel kezdődik újra.

2: Ha nem lennél mindig totál koki, akkor már rég levetted volna a kommentjeimből, hogy nekem az a jó ha minél gyengébb az USD... ökörke...

3: soha nem voltam apostola semmilyen valutának részegeském, csak bátorkodtalak javítani, mikor temetted az amerikai gazdaságot.

Féleszű...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.02.02 16:49

@Bahnsteig_Eins:
ja, morognak is a kinaiak meg az oroszok, hogy ertektelenednek a dollar halmaik, de kit erdekel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.02.01 20:58

Zuhan a dollár, a treasurykkal együtt, nem is hallani mostanában Warlock úrról, az erős, biztonságos dollár apostoláról...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html