Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alan Greenspan, a Fed elnöki tisztét 1987-től 2006-ig betöltő, a piaci szereplők által akkoriban csak "Maestro"-ként emlegetett jegybankár tegnap a Bloombergnek adott interjújában figyelmeztetett, szerinte a részvénypiacokon és a kötvénypiacokon is lufi van jelenleg.

A kettő közül szerinte a kötvénypiaci buborék okozhat nagyobb problémát. Mint mondta, jelenleg minden abba az irányba mutat, hogy jelentősebb emelkedés következik majd a hosszabb távú kamatokban, s ez az egész pénzügyi rendszernek hatalmas problémát fog okozni.

Greenspan szerint az amerikai gazdaság jelenleg pénzügyileg meglehetősen bizonytalan kilátásokkal rendelkezik, s ebben a környezetben egyre inkább felüti fejét majd az infláció. Greenspan egyébként az elmúlt időszakban nem első ízben ad hangot a részvény- és kötvénypiac lufival kapcsolatos aggodalmainak.

Az elnök sok mindenről hallgat

Greenspan szerint meglepő volt, Donald Trump amerikai elnök e heti beszédében, amelyben az Egyesült Államok jelenlegi helyzetét értékelte, nem érintette kellőképpen a gazdasági kérdéseket. Az új elnöknek ugyanis számos olyan kezdeményezése van, amely jelentős változásokat hoz majd az amerikai költségvetésbe, legyen szó az adóreformról vagy pedig az infrastrukturális kiadások jelentős növeléséről. A volt jegybankelnök szerint mindkét intézkedés jelentősen növeli az amerikai szövetségi költségvetés hiányát, s ugyanakkor Trump egyelőre nem beszélt arról, miből tervezi fedezni ezt a hiányt.

A kérdésre, hogy vajon mi történt a Republikánus Párttól megszokott óvatossággal és takarékossággal Greenspan annyit válaszolt:

-Jó kérdés, ha maga tudja, árulja el nekem is!

A CNNMoney által megkérdezett szakértők egy része ugyanakkor úgy látja, hogy a részvénypiac áremelkedés megalapozott, a Trump által véghez vitt adóreformok végső soron jelentősen emelik az amerikai cégek profittermelő képességét. Ezt Greenspan sem vitatta, szerinte azonban ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a költségvetési hiány és az államadósság növelésével pörgetik fel a gazdaságot. Az utóbbi időszakban jelentősen emelkedett az államadósság nagysága, s ennek egyszerűen nem szentelünk elegendő figyelmet - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!