A Bács-Kiskun Megyei Bíróság elrendelte a Business Telecom felszámolásának megindításáról szóló végzés közzétételét a Cégközlönyben. A bíróság kijelölte a felszámolót, a felszámolás kezdő időpontja az a nap, amikor a bíróság végzését közzéteszik a Cégközlönyben - írja a portfolio.hu.

A cég hitelezőinek a bírósági végzés közzétételétől számított 40 nap áll rendelkezésükre, hogy jelezzék követeléseiket. Az igénybejelentőknek a követelés 1 százalékát, legalább 5, legfeljebb 200 ezer forintot a felszámoló részére be kell fizetniük.

Mi jut a kötvényeseknek?

A vállalat vagyonából a tartozásokat a következő sorrendben elégítik ki:
A: felszámolás költsége
B: zálogtárggyal fedezett követelések,
C: gazdálkodó szervezetet terhelő kötelezettségek,
D: magánszemélyek nem gazdasági tevékenységből származó követelései, kivéve a kötvények!
E: adó, vám, egyéb köztartozások,
F: egyéb követelések

A BTel kötvények tulajdonosai az utolsó kategóriába tartoznak, nincsen semmilyen különleges státuszuk azáltal, hogy az őket megillető követelésről értékpapírjuk van. Az eddigi tapasztalatok alapján a felszámolások nagy részében az egyéb kategória teljes kielégítése nagyon ritka, az esetek többségében az ebbe a kategóriába sorolt követelésekre egyáltalán nem kerülnek kielégítésre.

Mennyi vagyona lehet a cégnek?

A legfrissebb elérhető információk még tavaly szeptember végiek, akkor a BTel mérlegén közel 2,3 milliárd forintnyi szellemi termék és vagyoni értékű jog volt, ha ez nagyrészt az XPrime-hoz köthető illetve a vállalat informatikai rendszerét stb. jelenti, akkor ez nem sokat érhet. A BTelnek nem voltak nagy értékű ingatlanjai (korábban erre hivatkozott a cég azzal kapcsolatban, miért nem kapnak bankhitelt), a műszaki berendezések, járművek viszont 770 millió forinton voltak kimutatva tavaly szeptemberben, ezek értékesítéséből befolyhat némi pénz. 51 millió forintnyi pénzeszköz, és 120 millió forintnyi értékpapír (ha saját részvény is, az most nem sokat ér) volt, ennek nagy része elmehet a felszámolás költségeire.

A legnagyobb tétel a 6,5 milliárd forintnyi követelés, amivel az a baj, hogy egyrészt kisebb partnerektől nehezen behajtható összegekből, másrészt az XPrime-hoz köthető, árbevételként kimutatott, de be nem folyt (fiktív?) összegekből áll.

Ezekkel a vagyonelemekkel szemben állt tavaly szeptember végén közel 8,7 milliárd forintnyi követelés, a szállítókkal szemben és kötvénykibocsátásból is közel 2-2 milliárd forint tartozása állt fenn a BTelnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!