Hamarosan itt az igazság pillanata?

A rendkívül volatilis kereskedésben mind az optimisták, mind a pesszimisták találhatnak álláspontjukat igazoló formációkat - véli a technikai elemző. A BUX hetek óta szűk sávban mozog, amit rendszerint nagyobb elmozdulás szokott követni.
NAPI, 2007. szeptember 19. szerda, 08:00
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke.

Nagyon erősen beszűkült a BUX, immár három hete egy szűk sávban oldalaz 26 400 és 27 400 pont között. A technikai elemző szerint ez sokáig nem maradhat így, rövidesen erőteljes elmozdulás következik. Az alacsony forgalom azt jelzi, hogy ez az oldalazás csupán egy bázis az eső trendben, vagyis jó eséllyel folytatódhat az augusztusban elindult negatív trend. (A sávon belül ráadásul felfedezhetünk egy fej-váll formációt is, amely akkor teljesedhet ki, azaz akkor folytatódhat az esés, ha a BUX a 26 400 pontos érték alá süllyed.) Ám az optimisták is találhatnak muníciót a grafikonon: augusztus 20. óta emelkedő csatornában mozog az index, a csatorna alja pedig eddig minden alkalommal megállította, visszafordította az esést - írja KCB Equitas szakembere, Babics Egon, aki a pesti tőzsde részvényeit a technikai elemzés eszköztárával vizsgálja. Eszerint a lassú emelkedés a csatornán belül folytatódhat. A 27 400 pontos szint felfelé történő áttörésével viszont gyorsulhat az emelkedés üteme (kitörés jöhet a szűkülésből).

A Mol árából a CEZ tervezett tulajdonszerzésének bejelentésével a felvásárlási prémium kikerült, a részvény kurzusa ezt követően augusztus végén érte el a mélypontját, 25 000 forint alatt. Innen emelkedés következett, majd szeptember elején egy újabb, magasabb mélypontra esés. Ezzel jól behatárolható sávot alakított ki 24 800-27 500 forint között. Amennyiben a 27 500 forintnál található ellenállást áttöri, megvalósul a duplaalj-alakzat, ekkor a 30 000 forintos árat újra elérheti. A magasabb mélyponton egy "doji star"-forma alakult ki, amely ezen a héten egy fehér, azaz emelkedő gyertya megerősítést jelent arra vonatkozóan, hogy újra felfelé veheti az irányt. Fundamentálisan pedig támogatást adhatnak az emelkedésnek a Mol újra beinduló sajátrészvény-vásárlásai. Az esés során egy rés alakult ki 28 550 forint és 28 755 forint közt, ezt azonban már betölthetik. Komoly szépséghibája az emelkedési várakozásoknak, hogy eddig az emelkedések gyenge forgalom mellett zajlottak le.

Az OTP jelenleg sötét ló, a technikai elemzés nem ad megbízható jóslatot arra vonatkozóan, merre is mozdul el az árfolyama. A részvény szűk sávban oldalaz 8800 és 9500 forint között, a 9500 forintnál található ellenállásról már kétszer is lefordult. Ezzel egy duplacsúcs-bázis alakulhat ki, de csak akkor, ha letöri a 8800-as nyakvonalat. Ha a 8800 forint továbbra is megtartja az árfolyamot, emelkedésre a 9500 meghaladásával számíthatunk. Jelenleg a 200 napos átlagár szintjétől, a 9100 forinttól nem tud elszakadni - az oldalazás, beszűkülés komoly elmozdulást jelez előre.

A Richter esetében a helyzet változatlan: a már több mint egyéves csökkenő trendjét próbálja megtörni, sikertelenül. Az árfolyam tapad ehhez a trendvonalhoz, illetve az 50 napos átlaghoz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK