Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Relatíve magas az esélye annak, hogy még ebben az elnöki ciklusban, azaz 2020-ig az amerikai gazdaság recesszióba süllyed - mondta Ray Dalio, a világ legnagyobb hedge fundja, a Bridgewater Associates alapítója a Reuters beszámolója szerint.

Dalio szerint az amerikai gazdaság jelenleg nincs buborék állapotban, de már nem jár messze tőle, s ez követheti a leeresztési fázis. Úgy gondolom, hogy most egy közvetlenül a buborék kialakulása előtti szakaszban járunk, amiből könnyen lufi fújódhat. A valószínűsége annak, hogy az amerikai gazdaság még a következő elnökválasztás, azaz 2020 előtt recesszióba süllyed, elég magas, nagyjából 70 százalék - mondta a szakértő.

A mintegy 160 milliárd dollárnyi tőke befektetéséért felelős Bridgewater alapítója már egy éve nem vesz részt az alap aktív befektetési döntéshozatalában, azonban megszólalásait aktív figyelem kíséri rendszerint a befektetői közösség részéről.

A Bridgewaters által nyitott pozíciók az elmúlt napokban kisebb viharokat kavartak a pénzügyi sajtóban, mivel kiderült, az alap mintegy 22 milliárd dollár értékben nyitott short pozíciókat a legnagyobb európai vállalatok részvényeire. Dalio szerint nem kell túl messzemenő következtetéseket levonni ebből az információból, azonban az alap lépéseit nem volt hajlandó kommentálni.

Az alap hatalmas short pozícióit az érvényes európai szabályozás miatt kellett közölni, amely szerint egy-egy intézményi befektetőnek nyilvánosságra kell hoznia, ha egy tőzsdei cégben annak jegyzett tőkéjének 0,5 százalékánál nagyobb méretű eladási pozícióval rendelkezik.

A piac azóta is találgatja, mi állhat a nagy eladások mögött, amelyek több, mint egy tucat európai céget érintenek. Szerepel közöttük a Simenes, a Total, az Intesa Sanpaolo, az Allianz, a Daimler és számos más európai nagyvállalat részvénye is.

A Bridgewater az iparági kommentárok szerint nem nagyon szokott egyedi részvényekre pozíciókat nyitni, megközelítésében inkább a makrogazdasági folyamatokra reagál. A Reuters által megkérdezett szakértők egy része szerint a short pozíciók egyszerűen más, vételi pozíciók fedezésére szolgálnak. Volt olyan is szakértő, aki úgy vélte, az alap olyan európai cégek részvényeit shortolja, amelyek nagy kitettséggel rendelkeznek az amerikai piacon. Abban azonban az elemzők egyetértettek, hogy önmagában a short pozíciók közlése nem árul el sokat arról, milyen irányban gondolkodik a befektető.

Az EU-ban a nyitott shortpozíciók nyilvános bejelentése 2012 óta kötelező. Az összefoglaló szerint a szabályozás számos anomáliát eredményez, mivel a világ nagy tőzsdéivel rendelkező országokban eltérő az erre vonatkozó szabályozás, az Egyesült Államokban például nincs ilyen kötelezettség.

Példaként említik a Steinhoff nevű, német eredetű és a Deutsche Börsén is jegyzett cég részvényeit, amelyek árfolyama tavaly decemberben zuhant hatalmasat. Az akkori bejelentések szerint egyik hedge fund sem rendelkezett jelentős eladási pozícióval a részvényekben. Azonban a részvények elsődleges piaca Johannesburg volt, s egy hedge fund az akkori hírek szerint az ottani tőzsdén nyitott nagy eladási pozíciókat, azonban az ott érvényben lévő szabályozás miatt erről nem kellett nyilvános információt közzétennie.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!