Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két társaság múlt pénteken sikeresen lezárta azt a tőkeemelés-sorozatot, amelynek eredményeként a Konzum beolvadásával 350-400 milliárd forintos kapitalizációval 320 milliárd fölötti saját tőkéjű céggé válik az Opus - mondta Fekete Péter, a Konzum vezérigazgató-helyettese a napilapnak.

A lezárt apportokkal és üzletrészvásárlásokkal az Opus Globalnál csaknem tizenhétszeres, a Konzum Nyrt.-nél pedig tizennégyszeres a sajáttőke-növekmény.

Az Opus saját tőkéje az előzetes becslések alapján 250 milliárd forint fölé emelkedett, miközben médiaportfólióját értékesítette. Az Opus a médiavállalkozások nélkül jelenlegi portfóliójával az előzetes számítások szerint minimum 20-25 milliárd forintos EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) termelhet 2019-ben. Két-három éven belül pedig nem irreális a 40-50 milliárd forintos EBITDA elérése sem - tette hozzá Fekete Péter.

A médiaportfólió értékesítése a vezérigazgató-helyettes elmondása szerint a további stratégiai irányokat tükrözi. A médiavállalkozásokat könyv szerinti érték fölött sikerült értékesíteni, az ebből származó bevételt pedig a Mátrai Erőművet tulajdonló Status Power Invest Kft. 55 százalékos üzletrészének megvásárlására fordítják. A tranzakcióval ráadásul jelentős adósságtehertől is megszabadult a vállalat.

Az erős turisztikai portfolóval rendelekzező Konzum szintén jelentősen átalakult. Saját tőkéje az előzetes becslések szerint meghaladja a 68 milliárd forintot, nagyjából 6-7 milliárdos EBITDA mellett. A Konzum-portfólió is két-három év távlatában tízmilliárdos EBITDA-t célozhat meg - fogalmazott Fekete.

A december 3-i közgyűlési felhatalmazások birtokában megkezdik az egyesülés részleteinek kidolgozását, amelynek eredményét jövő tavasszal, egy újabb rendkívüli közgyűlésen tárja a részvényesek elé a menedzsment. Ezek jóváhagyása után nyújtható be a Budapesti Értéktőzsdén a Konzumra vonatkozó törlési kérelem, és kezdődhet meg az új Opus-részvények bevezetése.

A tranzakció jelen fázisában a vezérhelyettes még nem tudott a részvényátváltási arányról tájékoztatni, úgy vélte, legkorábban február-március környékén tudnak erről részleteket közölni. Hangsúlyozta, hogy mindenképpen fair elszámolást szeretnének a társaságok részvényeseivel, egy független, nemzetközi hátterű befektetési bankot is bevonnak a cserearányok meghatározásába. Jelezte, hogy a tervek szerint 2019 első felében megjelennek a nemzetközi tőkepiacon is.

A Napi.hu október 18-i konferenciáján jelentették be, hogy fúzióra készül két tőzsdei cég. Az indoklás szerint a cél a nemzetközi terjeszkedés, illetve, hogy ők adják a magyar GDP pár százalékát.

A fúzióval létrejövő társaság a BÉT negyedik legnagyobb vállalata lesz, egymilliárd euró feletti piaci kapitalizációval, az EBITDA pedig meghaladhatja a 30 milliárd forintot. Osztalékot is tervezünk fizetni, mégpedig a 2019-es eredmények után - mondta akkor Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!