Hamarosan magára találhat az olajár

A vegyes alapok lehetnek 2016 slágertermékei a CIB Alapkezelő Zrt. várakozásai szerint. Várhatóan fennmarad az alacsony kamatkörnyezet, és azok a befektetések teljesíthetnek jobban az átlagnál, amelyek részvényeket is tartalmaznak.
Napi.hu, 2016. január 26. kedd, 16:05

Heves ingadozásokkal tarkított kereskedés várható idén a pénz- és tőkepiacokon, miközben az alacsony kamatkörnyezet továbbra is fennmarad - vélik a CIB Alapkezelő szakértői. Ebben a helyzetben érdemi hozamot produkálhatnak azok a befektetések, amelyek valamilyen arányban kockázatot, főleg részvényeket tartalmaznak.

Emiatt az év vezető termékei a vegyes alapok lehetnek, amelyek egyaránt tartalmaznak kisebb kockázatú, ugyanakkor alacsonyabb hozamot biztosító kötvényeket és a magasabb hozam reményében részvényeket.

Tavaly végére piaci részesedésünk 6 százalék fölé emelkedett - mondta Komm Tibor, a CIB Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Az alapkezelő befektetési alapokban kezelt vagyona 321 milliárdról 377 milliárdra, míg a piac kezelt vagyona 5471 milliárdról 5720 milliárdra nőtt a decemberi adatok szerint.

A CIB Alapkezelő tavaly bővítette termékkínálatát a vegyes alapok szegmensében, 4 új vegyes alapot hozva létre, melyből az egyik szűk fél év alatt több mint 25 milliárd friss megtakarítást vonzott. Míg vegyes alapban 2014 végén 3,7 milliárd forint vagyont kezeltek, ez az érték 2015 végére 43,6 milliárd forintra nőtt.

A nyersanyagpiaccal kapcsolatban különösen fontos az időzítés. Az év második felében az energiahordozóknál fordulat jöhet - véli hangsúlyozta Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő befektetési igazgatója. Arra számítanak, hogy a mostani hordónként 30 dollár alatti olajár az idei év végére 45 dollárra emelkedik.

Az alacsony nyersanyag/olajár kettős és ellentétes hatású: egyrészt nagyban hozzájárul(t) a tőzsdeindexek rossz teljesítményéhez az érintett kitermelő cégek negatív eredményén keresztül, másrészt viszont a nyersanyagra el nem költött pénz a fogyasztásra fordítható, ami növeli a GDP-t és így a többi szektor eredménytermelő képességét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK