Hamarosan új indexsúlyok lépnek érvénybe a Wiener Börse által számolt régiós tőzsdeindex, a CECE esetében, de nem sokkal ezután a BÉT két indexe, a BUX index és a BUMIX index kosara is változik.

A CECE index esetében a mutatóból a magyar részvények közül kikerülnek az Állami Nyomda, a Graphisoft Park és az FHB részvényei, új papírként bekerülnek majd a Konzum részvények - hívták fel a figyelmet az Erste Befektetési Zrt. szakemberei. A brókercég szerint az indexek átsúlyozására március 14-én a zárószakaszban kerül majd sor, így akkor érdemes a változások miatt megnövekedett forgalomra felkészülni az adott részvények piacán.

A három kikerülő részvény indexsúlyai alapján az Ersténél úgy számolják, hogy az indexkövető tőzsdén jegyzett alapoknak Állami Nyomdából közel 37 ezer, Graphisoft Parkból  több, mint 16 500, FHB-ból 41 ezer darab részvényt meghaladó mennyiséget kell majd értékesíteniük. Ezek a mennyiségek mindegyik esetben sokszorosan meghaladják az adott részvények átlagos napi forgalmát.

Bekerülnek viszont új tagként az index kosarába a Konzum részvényei. A papír súlya az indexben 6 század százalékos lesz, ez a brókercég számításai szerint valamivel több, mint 19 5000 részvény megvásárlását hozhatja magával az indexkövető alapok részéről. Ez a részvény napi forgalmának egyharmadát jelenti. Az Erste szerint ezért ez nem jelent majd jelentős változást a részvények piacán, érdemes azonban megjegyezni, hogy a Konzum részvények a spekulánsok egyik kedvencévé vált a BÉT-en, így a napi forgalmon belül jóval nagyobb a napon belüli üzletek aránya és alacsonyabb a valós nettó vételeké és eladásoké.

A CECE indexbe való bekerülés utáni szereplés mérlege meglehetősen vegyes volt a magyar részvények számára az elmúlt félévben. Az OPUS részvények tavaly szeptember közepén kerültek be a régiós indexbe, árfolyamuk ezt követően nem sokkal megháromszorozódott. A Waberer's papírjai december közepi bekerülésük óta viszont csak stagnáltak.

A BUX index kosarának átalakítására március 19-től kerül sor. Itt a változás annyi, hogy az Elmű részvényei kikerülnek az indexből. A kisebb kapitalizációjú részvények árfolyamváltozásait nyomon követő BUMIX indexben ennél több változás lesz. A kosárból kikerülnek a Duna House, az Elmű ,az Émász és a Plotinus részvényei, bekerül viszont az Altera és a Masterplast.

A fotó forrása: BÉT.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!