BUX
38083

Hamvaiból támadhat fel Budapest

A Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója szerint növekedhet a részvényforgalom a BÉT-en, több kibocsátás is jöhet és az árfolyamok emelkedhetnek az európai tőzsdékkel párhuzamosan. A magyar részvények árazása jelenleg a második legalacsonyabb a feltörekvő piacok között.

NAPI, 2011. január 14. péntek, 11:26

Van egy pár olyan dolog, ami elijesztheti egy piactól a nagy külföldi befektetőket, azonban ezek nem azok a történések, amelyek jelenleg Magyarországon zajlanak - mondta Mohai György, a BÉT vezérigazgatója a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában. A 2600 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bíró magyar részvénypiacon a forgalom a tavalyi 21,7 milliárd forintról 23 milliárd forint fölé nőhet idén - folytatta - ebben szerepe lehet a december elsejétől fél órával meghosszabbított nyitva tartásnak és a személyi jövedelemadó csökkenése nyomán növekvő lakossági megtakarításoknak is. A BUX index tavalyi fél százalékos emelkedésével jelentősen alulteljesítettet a feltörekvő piacok 16 százalékos átlagát, elsősorban a pénzügyi, a távközlési és az energetikai szektort sújtó különadók, a magánnyugdíjpénztári megtakarítások államosítása, a kormány és a jegybank küzdelme, valamint az IMF-el történt szakítás miatt.

Mohai optimista nyilatkozata két hónappal azután érkezett, hogy a magánnyugdíjpénztári megtakarítások "államosítását" követően több elemző is úgy vélte, lassú halálra lesz ítélve a magyar részvénypiac. Matthias Siller, a Baring Investment Services szakértője annak idején arra figyelmeztetett, hogy a kormányzat ezzel a részvényesi kultúrta fejlesztését fojtja meg.

Orbán Viktor pont azt teszi, ami félelemmel szokta eltölteni a piacokat - írta néhány napja Guillaume Tresca, a Credit Agricole CIB feltörekvő piaci stratégája. Az elemző a válságadók mellett a Költségvetési Tanács meggyengítését és a jegybank kormányközeli tagokkal való tervezett feltöltését említette meg.

A befektetőket nem sújtják a különadók, s a nyugdíjpénztári rendszer változása nem befolyásolta Magyarország külföldi megítélését. A befektetők változatlanuk érdeklődnek a hazai piac iránt és látnak lehetőségeket - mondta Mohai. Ha a jövőn és a túlélésen gondolkozunk, akkor mindenképpen erősítenünk kell a kínálati oldalt - fejezte be a részvénypiacra utalva.