BUX
38240

Hány tőzsdei cég lesz?

A hat-hét, erre az évre tervezett új részvény bevezetésével párhuzamosan legalább négy részvény bizonyosan távozik a tőzsdéről, így nem nő látványosan a BÉT-en jegyzett társaságok jelenlegi, 43 darabos száma.

NAPI, 2006. április 20. csütörtök, 08:29

Miközben a BÉT indexe 24 434 ponton vadonatúj csúcsot ért el, a tőzsdén lévő cégek számával már kevesebb dicsekednivalója van a Vörösmarty téri intézménynek. A Budapesti Értéktőzsde ugyan hat-hét új tőzsdei bevezetéssel számol az idén, azonban legalább négy kivezetésre is számítani kell. A jelenleg jegyzett cégek közül várhatóan távozik a parkettről a Globus, a Domus, a Hungagent és a NABI is.

Ezeken kívül persze számos kisebb kapitalizációjú cég meglehetősen illikvid részvénye esetében is lehet számítani arra, hogy a nagytulajdonos(ok) előbb-utóbb a tőzsdei szereplést már nagy tehernek érzik. Ez volt várható az Agrimpex és a Fevita esetében is, furcsa módon azonban a nyilvános vételi ajánlatokat nem követte a tőzsdei kivezetés. Az előbbinél meglepetésre a kiszorítás lehetőségével sem élt a 90 százalék feletti tulajdonhányadot szerző ajánlattevő. Persze az illikvid papírok esetében a tőzsdei kivezetés elmaradása akár a BÉT-szabályzat előírásaiban is kereshető, hiszen ha nem születik a kivezetést megelőzően megfelelő számú üzlet egy cég részvényeire, akkor a saját tőkét kell irányadónak tekinteni a kivezetéskori tőzsdei ajánlat minimumának meghatározásakor. Ez pedig akár a vevő számára túl magasnak bizonyuló árat is eredményezhet.

További részletek a NAPI Gazdaság mai számában