Az amerikai felügyeletnek leadott jelentéseik szerint a neves befektető, Carl Icahn és a David Einhorn vezette Greenlight Capital is csökkentette a technológiai cégben meglévő részesdését a tavalyi negyedik negyedévben. Még idejekorán, a cég részvényei idén eddig ugyanis estek a kínai piaccal kapcsolatos aggodalmak nyomán - írja a Bloomberg. A cég részvényei december vége óta 8,5 százalékkal értékelődtek le.

Icahn összesen 7 millió Apple részvényt értékesített a negyedév során, azonban még így is 45,8 millió Apple részvénnyel rendelkezik. A befektető először 2013 augusztusában jelentette be Apple részesdését, s aktivista befektetőként ekkor kezdett el nyomást gyakorolni a cég vezetésére, hogy a hatalmas készpénzállományából a korábbiaknál többet juttasson vissza a részvényeseknek.

Voltak néhányan, akiknek kellett

Az Apple azóta növelte saját részvény vásárlási programját, s növelte a kifizetett osztalék nagyságát is. Nem ki részben ez is hozzájárult a részvények 2014-es, 38 százalékos drágulásához, tavaly azonban már 4,6 százalékos csökkenéssel zárták az évet.

A Greenlight Capital ennél jóval nagyobb arányban szabadult az Apple részvényektől, már csak 6,3 millió darabot tart belőlük, ami 44 százalékos csökkenés egy negyedév leforgása alatt. A jelentések szerint a Vanguard Group Inc és a Northern Trust is azon intézményi befektetők között volt, akik eladtak Apple részvényeikből.

Voltak persze nagy nevek a vételi oldalon is, a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, a Bank of America Group, s a Tiger Global is növelte Apple részvénycsomagját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!