Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Gyatrára sikeredett a Danubius Hotels harmadik negyedéve, ami duplán rossz hír, hiszen fő szezon lévén elvileg ilyenkor kéne az éves profit zömét megtermelnie a szállodacégnek. A csoport árbevétele a július-szeptemberi időszakban nem érte el a 13,9 milliárd forintot, ez félmilliárd forinttal alacsonyabb a tavalyi év hasonló időszakában elértnél.

A rekorderős forint az euróban kiajánlott árak miatt önmagában is rombolta az árbevételt, a jelentés szerint a csökkenésből 240 milliónyi ennek köszönhető, de csökkent a magyar, a szlovák és a román szállodák foglaltsága is, egyedül marienbadban sikerült növelni a kiadott szobák arányát. Igaz, ott pedig a cseh korona erősödése miatt volt alacsonyabb a szobánkénti árbevétel. A csökkenő árbevétel emelkedő - elsősorban energia - költségekkel párosult.

A csoport EBITDA-ja a harmadik negyedévben 900 millió forinttal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, az első kilenchavi EBITDA pedig nem érte el az 5 milliárd forintot sem, miközben tavaly ebben az időszakban 7,3 milliárdot hozott össze a társaság.

A pénzügyi eredmény az első kilenc hónapban jórészt a hiteleken keletkezett árfolyamnyereség miatt 658 millió forint volt szemben az egy évvel korábbi 581 milliós veszteséggel. Azonban a cégnek szeptember végén megvolt a 89,1 millió eurónyi és 5,1 millió angol fontnyi devizahitele, ezért - ha csak valami csoda nem történik év végéig, akkor a negyedik negyedév brutális mínuszt hozhat ezen a soron. Szeptember végéig idén 2,089 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el a csoport, egy évvel korábban ezen a soron még 3,2 milliárd forintnyi plusz szerepelt.

A jó hír, hogy a fő tulajdonos változatlanul kihasználja a tőzsde gyengeségét, s ha komótosan is, de növelgeti pakkját, a negyedév folyamán számításaink szerint mintegy 20 ezer részvényt vásárolt. Ha figyelembe vesszük a papírok durva felülteljesítését az októberi összeomlás során, akkor valószínűnek tűnik, hogy Bernard Schreier cégei az utolsó negyedévben is folytatták a részvények vásárlását. Ez azonban nem kell, hogy hiú reményeket ébresszen bárkiben is, a brit lovag türelmes és mint mindenki, szeret olcsón venni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!