A Napi Gazdaság keddi számának cikke Van hová emelkednie a BUX indexnek a következő egy évben, ha hiszünk az elemzői céláraknak, igaz, már nem túl nagy a tér felfelé. A Bloomberg konszenzusában szereplő, az indexben legnagyobb súllyal szereplő részvényekre adott célárak ugyanis ezt mutatják és a jóslat teljesüléséhez nem is kell igazán sokat teljesítenie a piacnak. Az előrejelzések alapján 24 788 pontra, azaz 10 százalékkal emelkedhetne magasabbra az index. Az öt legnagyobb indexpapír átlagos célárfolyama egy kivételével minden esetben meghaladja a jelenlegi árszintet, ez az egy kivétel a Richter, itt ugyanis a szakemberek átlagosan 43 500 forintra teszik a részvény várható árfolyamát, ez pedig négy százalékkal alacsonyabb a részvény pénteki záróáránál. A legnagyobb növekedést az OTP esetében remélik e konszenzus alapján. A bankpapír 12 havi célárfolyamát 6680 forintra tippelték a szakértők, ez mintegy 30 százalékkal magasabb a mostani tőzsdei árfolyamnál. A Magyar Telekom és a legnagyobb súlyú Mol esetében öt százalék a várt árfolyamnyereség. Az elemzői célárak és az abból számolt indexértékek előrejelző képessége nem is annyira rossz, mint amennyire sokan elsőre hiszik. Például 2008 decemberében 12 300 pontos indexértéknél az elemzői célárakból számolt indexérték 20 ezer pont körül volt, igaz, a piac eközben csinált egy lefelé menő kanyart is, majd 2009 augusztusa végén elérte az elemzői várakozások által jelzett szintet. Ekkorra már azonban maguk a szakemberek is szkeptikussá váltak a piaccal kapcsolatban, jóslatuk alapján inkább eladni kellett volna a papírokat, mivel akkor 17 700 pontra tették a mutató fair értékét, ezt a szintet pedig azóta sem látogatta meg az index. Voltak más, fájdalmasabb tévedések is: 2009 augusztusában például még 26 500 pont volt a számolt érték, ezt azóta sem sikerült teljesítenie a mutatónak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!