Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem csitulnak a Brexit miatti félelmek, a font szerdán is folytatja a mélyrepülését, 1,39 dollár alá esett. A Bloomberg által megkérdezett 34 elemzőből 29 van azon a véleményen, hogy a brit kilépés a szavazás után akár egy héttel 1,35 dollárig viheti a font árfolyamát, ami 1985-ben látott szintnek felelne meg.

A font sterling 23 közgazdász szerint a június 23-i népszavazást követő három hónapban nem is térne magához, hét pedig úgy gondolja, hogy a "Brexit"-szavazatok győzelme esetén a deviza árfolyama 1,20 dollár alá esne azonnal. Egyetlen egy elemző számít arra, hogy 1,40 dolláros árfolyamnál maradna a brit fizetőeszköz, ami a napokban elért hétéves mélypont feletti szintet jelentené.

Közben a HSBC bank is kiadott egy elemzést, melyben - hasonlóan a Citi és a Goldman Sachs véleményéhez - arra figyelmeztet, hogy a font akár 20 százalékot is veszthet értékéből a dollárral szemben. A nagybank emellett úgy véli, hogy Brexit esetén a gazdasági növekedés 1,5 százalékponttal esne vissza, az infláció 5 százalékponttal emelkedne a Bank of England (BoE) pedig kamatvágásra kényszerülne - egyesek szerint a jegybank egészen nullára vágná vissza a kamatokat és a közeljövőben nem is lehetne emelésre számítani.

A font idén már 2 százalékot esett a G10 devizák (G7 országok plusz Belgium, Hollandia és Svédország) mindegyikéhez képest az EU-ból való kilépés mellett az egyenetlen gazdasági növekedés és a kamatemelés egyre halványuló kilátása miatt. A brit pénz gyengülése felgyorsult, mióta David Cameron brit miniszterelnök bejelentette a népszavazás dátumát, politikusok és a gazdasági szereplők pedig folyamatosan színt vallanak, hogy a kilépés vagy a bent maradás mellett állnak-e.

Az EU elhagyása nagyon keményen érintené a fontot - vélekedett Nick Kounis, az ABN Amro Bank makrogazdasági kutatórészlegének vezetője, aki azon válaszadók között van, akik szerint a font 1,20 dollár alá fog esni a kilépés melletti szavazatok győzelmét követő egy héten belül. Ennek okaként a növekedésre és így a kamatokra is gyakorolt negatív hatást, a tőkekiáramlást és a folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozása miatti aggodalmakat jelölte meg.

Kedden még Mark Carney, a BoE kormányzója is elismerte, hogy a referendum kampánya nyomást gyakorol a fontra.

A font szerdán utoljára 2009 márciusában látott szintig, 1,3965 dollárig esett. Az 1985 óta nem látott mélypont a dollárral szemben azt jelentené, hogy az 1,3503 dolláros szintél is tovább gyengül a font, és elérné azt az szintet, ahol akkor járt a brit deviza, amikor az akkori miniszterelnök, Margaret Thatcher letörte a bányászok szakszervezetét, London pedig lángokban állt a tüntetések miatt - emlékeztet a Bloomberg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!