A döntés logikus következménye a karcsúsítást célzó, több éve folyó átszervezéseknek, amelyekkel megpróbálták talpra állítani a hatalmas adósságállománnyal küzdő és rossz stratégiai választások sorozata miatt meggyengült vállalatot.

A tervek értelmében külön vállalat viszi tovább a légiközlekedési, az egészségügyi és az energetikai üzletágat.

A General Electric adómentes szétválasztással az egészségügyi üzletágat 2023, az energetikait pedig 2024 elejére szervezi ki önálló vállalattá. E két tranzakciót követően a General Electric egy légiközlekedésre összpontosító vállalat lesz, amely az egészségügyi üzletágat magában foglaló cégben 19,9 százalékos részesedést kíván megtartani.

Három iparágvezető, globális részvénytársaságot hoznak létre, amelyek mindegyike eredményesebb lehet a nagyobb összpontosítás, a testreszabott tőkeallokáció és a stratégiai rugalmasság révén, ezáltal elősegítve hosszú távon a növekedést és az értékteremtést az ügyfelek, befektetők és a munkavállalók számára - mondta Lawrence Culp, a GE elnök-vezérigazgatója az átszervezési tervekről.

A GE arra számít, hogy a három új cég létrehozásának egyszeri szétválasztási, átmeneti és működési költségei nagyjából 2 milliárd dollárt tesznek ki, adóvonzata pedig kevesebb mint 0,5 milliárd dollár lehet, az ügylet sajátosságaitól függően.

Lejmenetben voltak

A GE mélyrepülését jól mutatja, hogy árbevétele tavaly 79,62 milliárd dollár volt, fényévekre a 2008-ban elért 180 milliárd dollártól. A vállalat piaci tőkeértéke jelenleg 125,8 milliárd dollárra rúg, míg a kétezres évek elején meghaladta a 600 milliárd dollárt.

A bostoni székhelyű vállalat világszerte 174 ezer embert foglalkoztatott tavaly, az Egyesült Államokban és még 34 országban 231 gyárat működtetett. Magyarországon 1989 óta van jelen, és nemcsak a legnagyobb amerikai befektető, de egyben az egyik legnagyobb magyar vállalat is.

A GE öt gyárral és három kutatás-fejlesztési központtal rendelkezik Magyarországon, összesen nagyjából négyezer embernek ad munkát - írja az MTI.

A befektetők jól fogadták az új terveket: a GE-részvények közel 6 százalékos pluszban, 114,87 dolláron nyitottak a New York-i tőzsdén, bő másfél órával később pedig 5,02 százalékos nyereségben, 113,86 dolláron állt az árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!