BUX
39543

Három legyet ütne egy csapásra a Julius Bär

A feltörekvő országok inflációkövető államkötvényeit ajánlja a befektetőknek a Julius Bär alapkezelője.

Eidenpenz József, 2011. augusztus 23. kedd, 18:33

A Julius Bär alapkezelője szerint három komoly előnyt nyújtanak: magas kamatot, védelmet az infláció ellen és a helyi devizák felértékelődése esetén devizaárfolyam-nyereséggel kecsegtetnek - írja a FondsProfessionell.de.

Az említett típusú kötvények népszerűsége és piacon levő mennyisége nő, már 350 milliárd dollárnyi van belőlük, ami a fejlett országok inflációs állampapír-mennyiségének 20 százaléka.

Jelenleg tíz feltörekvő országban létezik ilyen kötvény, Argentínában, Brazíliában, Chilében, Izraelben, Kolumbiában, Mexikóban, Koreában, Lengyelországban, Dél-Afrikában és Törökországban. A cég szakemberei szerint átlagosan 3,7 százalékos reálkamatot (az infláció feletti kamatot) fizetnek ezen országok államkötvényei. Az ezekbe fektető, decemberben indult Julius Bär Emerging Markets Inflation Linked Bond Fund nevű befektetési alap július végéig 340 millió dollárt gyűjtött össze és 6,4 százalékos hozamot ért el.

Inflációkövető államkötvény Magyarországon is kapható, de csak hazai kisbefektetőknek árusítják, feltehetően ezért nem említik a cikkben. Kamata három százalékpont az infláció felett. (NAPI, 2011. augusztus 12. 9. oldal).