A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egy korábban lefolytatott felügyeleti eljárás során feltárt adatok alapján még 2009-ben tett feljelentést a csehországi bejegyzésű, de budapesti székhelyű értékpapír kereskedelemmel foglalkozó Capital Partners ellen a budapesti főkapitányságon - derült ki a Budapesti Rendőr-Főkapitányság (BRFK) tájékoztatásából. Az eljárás eddigi adatai alapján megalapozott a gyanú, hogy a brókercég kereskedelmi tevékenység látszatát keltve tévesztett meg több magánszemélyt és gazdasági társaságot. A csalók azt ígérték a befektetőknek, hogy 150 ezer USA dollár befektetésével a világ tőzsdéin jegyzett cégekben szerezhetnek tulajdonrészt, ezen részvények adás-vételével extra profitra tehetnek szert. Az álbrókerek valódi célja az volt, hogy a befektetők minél több tőzsdei tranzakcióra adjanak nekik megbízást, ők pedig tranzakciónként rendkívül magas jutalékot vontak le a már befizetett 150 ezer dolláros induló befektetésből. A sok-sok tranzakcióval járó jutalékok összege egy idő után felemésztette a befektetők befizetéseit, így nem hogy extra profitra tettek volna szert, még hatalmas anyagi kár is érte őket. Az eljárás jelenlegi adatai szerint az álbróker tevékenységgel a cég több mint 3 milliárd forint kárt okozott. A nyomozók a házkutatásnál eddig lefoglaltak egy nagy teljesítményű szervert, melyen az elkövetők rögzítették a cég teljes üzleti tevékenységét. A szerveren talált adatok értékelésével térképezhető fel az eljárás további részében a sértettek teljes köre. Lefoglaltak továbbá több mint 100 mobiltelefon készüléket, melyeken keresztül a cég mintegy 150 álbrókere végezte a munkáját. Az álbrókerek – akiknek többsége semmiféle pénzügyi végzettséggel nem rendelkezett – feladata volt a jövőbeli ügyfelek telefonon történő felhajtása, melyhez a telefonkönyvet, illetve az Aranyoldalakat vették igénybe. A gazdaságvédelmi nyomozók 5 embert állítottak elő a Bajcsy-Zsilinszky úti irodaházból, köztük a csalás cseh állampolgárságú értelmi szerzőjét. A budapesti házkutatással párhuzamosan Debrecenben is zajlik a cég ottani irodájának kutatása. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntett miatt folytatja az eljárást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!