Hat hónapja nem látott összeget mozdított meg a lakosság

A lakosságtól hat hónapja nem látott értékű új befektetés érkezett a hazai befektetési alapokba áprilisban – áll a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz)legfrissebb jelentésében.
Eidenpenz József, 2011. május 16. hétfő, 10:52
Fotó: Napi.hu

A hagyományosan lakossági termékek, azaz a pénzpiaci, garantált, ingatlan és rövid kötvény alapokon belül csak a garantált alapok nem tudtak friss tőkét vonzani. A Bamosz-tagok által kezelt befektetési alapokba összesen 5,5 milliárd forintot fektettek be újonnan a hónap során, a piaci teljesítmények további 25,9 milliárd forintos bevételt hoztak. A hónap végén az érdekvédelmi szervezet tagjai 0,8 százalékos bővülést követően, 468 hazai befektetési alapban összesen 3 855 milliárd forintot kezeltek.

Az intézményi befektetőknél csökkent a márciusban tapasztalt jelentős visszaváltási kedv, leginkább a részvényalapokból vonták ki befektetéseiket. "Az aktuálissá váló nyugdíjpénztári vagyonátadás hatása már érződik az intézményi befektetők részéről, áprilisban e mérték csekély volt" - írja a jelentés.

A jelentős devizakitettséggel működő részvényalapok hozamait elsősorban a forint erősödése csökkentette. A befektetők a nyilvános részvényalapokból 5,7 milliárd forintot vettek ki, de ennek legnagyobb része egy intézményi pénzkivét volt. A legnagyobb kategóriánál, a pénzpiaci alapoknál áprilisban ismét megfordult az előző év végén tapasztalt és februárban újrakezdődött visszaváltási trend, így ezek vagyona áprilisban 0,7 százalékkal nőtt.

A legmagasabb kockázati szinten működő származtatott alapok vagyona nőtt ismét a leggyorsabban, 8,5 százalékkal 118 milliárd forintra. A hónapban 9,1 milliárd forint friss tőkét vonzottak, a piaci teljesítmények pedig 125 millió forinttal növelték a vagyont.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK