Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelek szerint az RWE-nek az E.On-nál sokkal jobban sikerült eddig menedzselnie azokat a kihívásokat, amelyek elé a teljesen átalakuló német energiapiac állította a szektorban érdekelt cégeket. Sajtóhírek szerint hatalmas sikernek ígérkezik a cég részvény kibocsátása, amelynek keretében eladják leányvállalatuk, az Innogy legfeljebb 25 százalékát, amelybe a cégcsoport megújuló energetikával foglalkozó érdekeltségeit gyúrták egybe az elmúlt év folyamán.

A Handelsblatt és a Financial Times értesülései szerint az értékesítésre felkínált részvényeket már háromszorosan túljegyezték a befektetők a kibocsátás során megadott 32-26 eurós ársávban. Ez azt jelenti, hogy a kibocsátás piaci értéke eléri az 5, a cég teljes piaci kapitalizációja pedig a 17,8-20 milliárd eurót. A Handelsblatt szerint ugyanakkor a túljegyzés nagyságát nem szabad teljesen készpénznek venni, az ilyen részvény kibocsátások során ugyanis az intézmények rendszerint több részvényre adnak be ajánlatot, mint amennyit valójában meg kívánnak vásárolni.

A mostani részvényeladás ha nem is példa nélküli, de azért elég ritka az Európai Unióban. ilyen nagyságrendű tranzakcióra utoljára a Glencore 2011-es tőzsdére lépésekor volt példa, Németországban pedig a Deutsche Post 2000-es tőzsdei bevezetésekor - hívták fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. elemzői.

Az első reakciók szerint a mostani tőzsdei bevezetés, ha minden a tervek szerint történik, akkor az RWE menedzsmentjének az E.On-nal szemben.

Más utat járnak az óriások

A két cég az elmúlt évben eltérő stratégiát választott arra, hogy feleljen meg szerkezetileg a német energiapiac kihívásainak, ahol a viszonteladói árak jelentősen csökkentek az elmúlt években, s a szabályozás egyértelműen a megújuló energiatermelést támogatta, míg a szolgáltatókat az atomerőművek fokozatos felszámolására kényszeríti. Az E.On hagyományos energiatermeléssel foglalkozó üzletágát választotta le magáról, s a megújulókat tartotta cégen belül. Az így létrejött Uniper tőzsde bevezetése nem hozott látványos siker.

A leválasztott Uniper részvényei a bevezetés óta meglehetősen hektikusan viselkednek a tőzsdén, az anyacég E.On árfolyama ugyan stabil, azonban a két cég együttes kapitalizációja 16 milliárd euró körül van, ez egy, csak az E.On-t nézve 14 milliárd volt. Az RWE viszont azzal, hogy a befektetők számára vonzó cég részvényeit tudja eladni azt érheti el, hogy a két cég összesített piaci kapitalizációja meghaladhatja a 27 milliárd eurót, szemben az RWE egy évvel ezelőtti 6 milliárd eurójával.

A kibocsátásban szerepet játszik az, hogy az Innogy várhatóan kiszámítható, kedvező osztalékhozamot tud majd biztosítania a befektetők számára - írja a német pénzügyi hetilap. A két árazás közti különbséget részben magyarázhatja, hogy az RWE-nek sikerült egy divatos iparágban, egy tiszta lappal induló cég részvényeit eladnia a befektetők számára, az E.On viszont hiába választotta le magáról a rosszabb megítélés alá eső hagyományos energetikai üzletágát, az ezekhez kapcsolódó költségek egy része várhatóan az anyavállalatot fogja terhelni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!