Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hamar elpárolgott az év eleji kivételesen magas optimizmus a magyar részvénypiac várható teljesítményével a pénzügyi szakemberek körében. A német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank közös felmérésében - amelyben 80, a régióval foglalkozó szakembert kérdeztek meg - a válaszadók 51,4 százaléka vélte úgy, hogy a BUX index emelkedni fog a következő hat hónap során. Ez ugyan nem szélsőségesen alacsony érték a felmérés három és fél éves történetében, de hatalmas visszaesést jelent az egy hónappal korábban mért 71,4 százalékos értékhez képest.

Görög emlékek

A csökkenést váró szakemberek aránya eközben 15,4 százalékponttal 29,7 százalékra ugrott. Ilyen mértékű bizalomvesztésre a magyar részvénypiaccal kapcsolatban a korábban emelkedést várók részéről utoljára tavaly februárban volt példa, a görög pénzügyi válság kirobbanását követő lejtmenet során. A furcsa az, hogy abban a periódusban a világ vezető tőzsdéin is jelentős korrekción estek át a részvényárfolyamok, most erről szó sincs.




Az emelkedést és az esést várók arányából képzett bull/bear hányados a korábbi 5-ös értékről 1,7 közelébe csökkent. Az elemzés története alapján ez enyhén pesszimista állapotnak tekinthető, azonban korántsem olyan mértékű, amely az ellentét analízis szerint megalapozhatna egy látványos feltámadást. Az ellentét analízisben hívők szerint általában a szélsőségesen pesszimista hangulat áremelkedést szokott okozni az adott termék piacán, mivel a mérleg túlzottan is az eladók oldalára billen, s aki el akart adni, már eladott.




Régiós a rosszkedv, de alulteljesít a BUX

A bizalomvesztés ezúttal - ellentétben a tavaly októberi és novemberi felmérés közötti időszakban tapasztalttal - nem Magyarország-specifikus jelenség volt. Az összes vizsgált régiós piaccal kapcsolatban hasonló mértékben csökkent a befektetői optimizmus. Sőt, az osztrák, a román, a horvát és a lengyel részvénypiaccal kapcsolatos várakozások a magyar tőzsdére vonatkozó hangulat zuhanásánál nagyobb mértékben romlottak.

A magyar részvénypiac alulteljesítése mindezek mellett is látványos, tavaly április óta a BUX egy relatív medvepiacot él át. Ez azt jelenti, hogy amíg áprilisig a BUX index felülteljesítő volt a világ nagy tőzsdéihez képest, jobban emelkedett mint az S&P 500 vagy a német DAX index, addig az elmúlt 10 hónapban csak stagnálásra futotta a mellett, hogy a vezető indexek új csúcsokra jutottak. A DAX-hoz mért relatív erősségi mutató ráadásul meredeken csökkenő trendben van, s amíg ebből nem sikerül kitörni, addig nehezen várható átütő teljesítményt várni a hazai részvényektől. Az ábrán látszik, hogy a magyar piac január eleji jó teljesítménye egyelőre mindössze korrekciónak volt tekinthető a 10 hónapos gyötrelem után.



Mi vár a forintra?

Annak ellenére, hogy a forint egy jól megszokott kereskedési sáv erős szélén tartózkodik immár huzamosabb ideje, nem nőtt a lelkesedés a magyar deviza kilátásaival kapcsolatban. A felmérés szerint minimális változás történt a forint várható teljesítményével kapcsolatos várakozásokban, s jelenleg is a szereplők nagyjából harmada várja felértékelődését, leértékelődését és annak stagnálását a jövőben (a pontos százalékos arányok 31, 33,3 és 35,7 százalék).

A hosszabb távú kamatok tekintetében sem változott jelentősen a piaci szereplők véleménye, 45,7 százalékuk várja azok emelkedését, s 20 százalék gondolja azt, hogy csökkenés lesz tapasztalható ezen a téren. Ugyanakkor a befektetők szerint már egyre kevésbé kell tartani a rövidebb hozamok emelkedésétől. Az egy hónappal korábbi közel 60 százalék után már csak 41,5 százalék várja növekedésüket, míg csökkenésükre 20,5 százalék tippel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!