A részvényárfolyamok felfelé menetelése által a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett alapja a héten átlépett egy határt. A State Street Global Advisors (SSGA) által kezelt, az S&P 500-as indexet leképező SPDR S&P 500 nevű ETF-ben (tőzsdén kezelt alap) vagyon értéke meghaladta a 300 milliárd dollárt, szinte pontosan 25 évvel azután, hogy útjára indították az alapot - írja a Financial Times. Csak összehasonlításképpen, az egy éves magyar GDP 2016-ban valamivel több, mint 124 milliárd dollár volt.

A befektetők körében SPY tickerkódjáról ismert befektetési termék volt az első ETF, amely az S&P 500-as indexet követte, a benne felgyűlt hatalmas tőke egyrészt a tőzsdén jegyzett alapok egyre népszerűbbé válásának, valamint az amerikai részvénypiac áremelkedésének köszönhető.

Az SSGA tőzsdén jegyzett alapokért felelős elnöke szerint nem csak az áremelkedés segítette az alapot, de az is, hogy a termék az utóbbi időszakban folyamatosan tőkebeáramlást regisztrált. Szerinte a kezelt vagyon értéke hamarosan elérheti a 400 és az 500 milliárd dollárt is.

ETF-reneszánsz

A lap szerint jelenleg immár rengeteg olyan részvényindex van, amelyet a különböző tőzsdén jegyzett alapok benchmarkként tudnak használni, az S&P 500-as indexen alapuló termékek kétségtelenül a legnépszerűbbek. Csak az S&P 500-at követő ETF-ekben jelenleg 500 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek. A második és a negyedik legnagyobb kapitalizációjú ETF szintén ide tartozik, a Blackrock iShares hasonló alapjában 153,7 milliárd dollárnyi, a Vanguardében 90,3 milliárd dollárnyi vagyon van.

A SPY-ba 2017 során 6,3, a Blackrock és a Vanguard alapjába 30,3 és 15 milliárd dollár ifriss tőke érkezett a londoni ETFGI nevű tanácsadó cég adatai alapján. Az utóbbi két alap évente 4 bázispontot számít fel alapkezelői díjkánt, míg a SPY 9 bázispontot.

Idén felgyorsultak a folyamatok, január eleje óta további 12 milliárd dollár érkezett a SPY_ba, s eközben az S&P 500-as index értéke is 6 százalékkal emelkedett. A SPY tekinthető a Trump rally legnagyobb nyertesének, az FT szerint az amerikai elnök 2016-os megválasztásakor még csak 200 milliárd ért a benne lévő vagyon.

Egy, aki a legnagyobbat szakítja

Az amerikai kereskedésben a SPY dominanciája hatalmas, forgalma messze meghaladja más termékekét, elsősorban annak köszönhetően, hogy ez az egyik legkedveltebb eszköze az intézményi befektetőknek. Az SSGA szerint a legnagyobb intézmények egyre inkább ezen keresztül játszák meg az amerikai piaccal kapcsolatos elképzeléseiket az S&P 500 határidős termékei helyett. Az SSGA termékeinek forgalma egyébként az összes ETF-re kötött ügylet negyedét teszik ki az Egyesült Államokban.

A tőzsdén jegyzett alapok egyre népszerűbbé válása egyébként az egyik legmeghatározóbb folyamat, amely a befektetési piacon az elmúlt évtizedben lezajlott. A hagyományos alapokkal szemben egyre nagyobb tért nyernek az ETF-k által biztosított passzív befektetési formák, amelyek ráadásul jóval olcsóbbak, jóval kisebb kezelési költséget számítanak fel, mint a hagyományos alapok.

Eközben az általuk kezelt vagyon egyre nagyobb, s ezen termékek forgalma és likviditása sokszor jóval meghaladja a mögöttes termékekét, amelyek árát elvileg le kell követniük. Nem véletlen, hogy egyre több figyelmeztetés érkezik az ETF-ekkel kapcsolatban, az egyik leggyakoribb kritika, hogy az előbb jelzett likviditási asszimmetria miatt egy-egy hirtelen, nagy árelmozdulás esetén például egy tőzsdei áresés piaci hatásait komolyan fel is erősíthetik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!