A Napi által megkérdezett elemzők szerint hatalmas nyereséggel zárhatja a második negyedévet a Rába, amely szerdán, tőzsdezárás után teszi közzé gyorsjelentését. A négy elemző előrejelzéseiből készített konszenzus szerint a győri cég 2,27 milliárd forintra növelhette nettó nyereségét a második negyedévben. Ennek jelentős része a forint euróval és dollárral szembeni erősödésének kivédésére nyitott hedge-pozíciókon keletkezett, nem realizált profit lehet, az árbevételnek és az üzemi eredménynek értelemszerűen nem használt az erős forint. A várt 944 millió forintnyi EBITDA 10, míg a 194 millióra becsült üzemi eredmény 84 százalékkal haladná meg az egy évvel korábbi második negyedévben elértet, az első negyedévhez képest azonban visszaesést jelentene. A Rába első negyedéves jelentése szerint március végén 93 millió euróra és 63 millió dollárra volt nyitva határidős eladási pozíciója. Mivel előbbi deviza nagyjából 25, utóbbi 15 forinttal gyengült a negyedév folyamán, ezért ha időközben nem zárták le őket, valóban hatalmas nyereség keletkezhetett rajtuk június végéig. Ha hozza az elemzői becsléseket a Rába, akkor féléves EBITDA-ja eléri a 2,3 milliárd forintot, első hathavi nettó eredménye pedig a 2,9 milliárd forintot. (Lapunk munkatársa, Lovas-Romváry András a Rába felü­gyelőbizottságának tagja, lapunk főszerkesztője, Korányi G. Tamás 5 százalékot meghaladó befolyással rendelkezik a Rábában.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!