Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az, hogy az elmúlt napokban a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, az FTX majdnem összeomlott, jelentősen megingatta a bizalmat a kriptobefektetésekkel kapcsolatban és szigorúbb szabályozói vizsgálatokat fog maga után vonni - mondta Binance nevű kriptodeviza kereskedési platform vezetője Changpeng Zhao egy nappal azután, hogy bejelentette a rivális tőzsde felvásárlását.

Zhao a dolgozóinak küldött jegyzékben emlékezett meg a rivális FTX tervezett felvásárlásáról, és abban azt hangsúlyozta, hogy a tranzakció egyáltalán nem jelent nyereséget, hanem inkább egy szomorú esemény az egész kriptoiparágnak -  írja a Financial Times.

Az egész kriptovilágot megrázta a hír kedden, amikor Changpeng Zhao bejelentette, hogy hajlandó a rivális FTX megmentésére. Az FTX azért került komoly likviditási válságba, mert az elmúlt napokban a befektetők rekord ütemben kezdték el kivonni tőkéjüket a kriptotőzsdét üzemeltető cégtől.

Árthatott a Twitter-üzenet

A dolog pikantériája, hogy az FTX problémái akkor váltak igazán komollyá, amikor a rivális Binance főnöke a hétvégén azt írta a Twitteren, el kívánnak adni mintegy 500 millió dollár értékben az FTX által kibocsájtott tokenjeikből. Az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried és Changpeng Zhao régóta riválisai egymásnak.

Ennek ellenére Zhao tagadja, hogy szándékosan indította volna el a versenytársát nehéz helyzetbe hozó lavinát. Elmondása szerint amikor a bajba került FTX vezetője, Bankman-Fried kedden felhívta, először azt gondolta, hogy valamilyen OTC ügyletet szeretne vele megbeszélni.

A bizonytalanság egyelőre fennmarad a befektetők körében, Zhao elmondása szerint ugyanis egyelőre csak a rivális tőzsde átvilágítása zajlik és az általa tett vételi ajánlat még nem kötelező érvényű.

Ugyanakkor a nap folyamán megosztott néhány gondolatot arról, hogy szerinte mi vezethetett az FTX gondjaihoz. Ezek között szerepel, hogy a saját maga által kibocsátott tokent használta fedezetként, és üzleti tevékenysége fenntartása érdekében jelentősen eladósodott. Ezzel szemben azt bizonygatta, hogy a saját cége, a Binance megfelelő tőkeellátottsággal rendelkezik.

A fejlemények hatása jól látható a különböző kriptodevizák árfolyamán: a Bitcoin 6 százalékkal 14 900 dollárra esett, ez közel kétéves mélypontnak számít.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!