A Glencore bejelentése szerint nem kívánja végrehajtani azt a részvénycserés megoldást, amelyben a Rusalban meglévő részesedését Gyeripaszka Londonban bevezetett En+ részvényekre váltotta volna. Eközben Ivan Glasenberg, a Rusal igazgatóságába a Glencore által delegált tag bejelentette lemondását.

Annak jeleként, hogy a szankciók hatásai még komolyabb hatással lehetnek a globális nyersanyagpiacokra, a svájci székhelyű Glencore közölte azt is, hogy a Rusallal meglévő többi szerződését is felülvizsgálta. A cégnek jelenleg egy több évre szóló keretmegállapodása van a Rusaltól származó fémalapanyagok megvásárlására, ez a megállapodás tavaly 2,4 milliárd ért - írja a Bloomberg.

Túlreagálták?

A Glenocre részvényei hétfőn estek a hírre, azonban a piac később újragondolta a dolgot, s kedden már ismét emelkedésnek indultak. A hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint elsőre túlreagálták a befektetők a hírt, hiszen a Rusal megállapodás értéke a Glencore éves nyereségének alig 1 százalékára rúg, s ha az összes Rusallal kötött üzlet értékét nullára kéne leírni, az is kevesebb lenne, mint a nyersanyagóriás piaci értékének 1 százaléka.

A pénteken bejelentett amerikai szankciók értelmében tilos amerikai állampolgároknak és cégeknek bármilyen fajta üzletet kötniük Oleg Gyeripaszkával és cégeivel. Bár a Glencore nem számít amerikai cégnek, azonban a szankciók és annak kapcsolódó hatásai jelentősen megnehezítik bármelyik nemzetközi cég dolgát, aki az orosz oligarchával szeretne együttműködni. Gyeripaszka a szankciókat alaptalannak, nevetségesnek és abszurdnak nevezte.

Hétfőn a szankciók hatására a Gyeripaszka birodalom érdekeltségei hatalmasat estek a nemzetközi tőzsdéken. Az En+ árfolyam például 30 százalékkal zuhant a londoni tőzsdén, s ma sem tért magához.

Megijedtek a befektetők

Az új amerikai szankciók hatásai tegnap végigsöpörtek az orosz tőkepiacon, a befektetők ugyanis attól tartottak, hogy más oligarchák érdekeltségébe tartozó cégek is célkeresztbe kerülhetnek. Az orosz tőzsde irányadó index, az RTS egy nap alatt 12 százalékkal esett, s a ma délelőtti kereskedésben további, közel 3 százalékot veszített értékéből.

A Rusalnak nem csak az új üzletei kerültek veszélybe a szankciók miatt, de a már meglévő megállapodásai is. Így például a Toyota Motor Corporationnal meglévő hosszútávú szerződése is. Az orosz kormány támogatásáról biztosította a cégcsoportot, azonban azt egyelőre nem jelentették be, hogy milyen formában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!