A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Miután az euró devizajegyzése kedden átlépte a 275 forintos ellenállási szintet, megdőlt az elemzők várakozása; a forint a közeljövőben nem feltétlenül marad a 270-275-ös sávon belül. A devizapiacon érzékelhetővé vált a kockázatkerülés erősödése, ezzel a forint is eladási nyomás alá került, ez pedig tovább gyengítheti az árfolyamot - vélik az elemzők.

Karsai Péter, a Commerzbank devizapiaci tradere szerint lefelé már nincs tér a forint számára, az euró jegyzése a hét végéig 278-ig, a sűrűsödő rossz adatok hatására pedig akár 280-ig is elmehet. A szakember hosszabb távon 275-285 közötti kurzust valószínűsít, arra azonban nem számít, hogy a 275 alatti euróárfolyam gyorsan visszatér. Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a napi gyengülés hátterében a nemzetközi és a régiós, így a hazai tőzsdén is tapasztalható lejtmenet és romló befektetői hangulat áll. (A cseh korona és a zloty sem úszta meg a gyengülést, a korona 0,3 százalékkal, a zloty 0,1 százalékkal értékelődött le az euróval szemben). Az euró szerdán 276 forinton állt meg tegnap záráskor. A Takarékbank szakértője a hét végéig 276,60-nál és 278,20-nál vár komolyabb ellenállást, ám amennyiben az utóbbit is átviszi a kurzus, akkor szabad út nyílik 280 felé, hozzátéve, a 280-as szint elérése egyelőre szerinte kevésbé valószínű.

Sörösnél is optimistább a közeljövőt tekintve Kolba Miklós, az ING Bank devizapiaci üzletágának vezetője, aki szerint az euró/forint sávjának alsó határa jelenleg a 268 lehet, hiszen amennyiben a csütörtökön és pénteken nyilvánosságra kerülő tengerentúli makroadatok a vártnál kedvezőbbek lesznek, emelkedő pályára is állhat a magyar deviza. Ha a rossz hírek dömpingje folytatódik, a hét végéig a jegyzés elérheti a 280-at, sőt e fölé is kúszhat. A Takarékbank elemzője arra is figyelmeztet, hogy a dollár párhuzamos erősödésének hatására a zöldhasúval szembeni gyengülés még jelentősebb lehet, a 200 forintos dollár sem kizárt az elkövetkezendő néhány napban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!