Miután tavaly eredménytelenül zárult a mobilüzletág eladására kiírt aukció, a P4, a lengyel Play mobilszolgáltató tulajdonosai nyilvános részvény-kibocsátást terveznek. A társaság közleménye szerint a cég tulajdonosai és menedzsmentje 10 évnyi fejlődés után legjobb megoldást keresik arra, hogy a társaság a növekedés következő fázisába léphessen, s ennek keretében tervezik az IPO-t végrehajtani - írja a Reuters.

A mobilszolgáltató két nagytulajdonosa jelenleg a Tollerton nevű görög és a Novator nevű izlandi befektetési alap. Tavaly priváttőke befektetők számára próbálták meg értékesíteni a szolgáltatót, azonban a beérkezett vételi ajánlatok nem érték el az eladók által elképzelt árszintet. A Play-nek jelenleg 14,4 millió előfizetője van, fő versenytársai Lengyelországban a német Deutsche Telekom és a francia Orange leányvállalatai.

A részvényeket a tervek szerint a kibocsátás után a Varsói Értéktőzsdére vezetnék be. A lengyel tőzsde idén fel szeretné pörgetni a részvény-kibocsátásokat, a tőzsdén magukat részvényeikkel képviselő cégek számának növekedése az elmúlt években lelassult, tavaly stagnált.

Ebbe az állóvízbe hozott némi pezsgést a legnagyobb lengyel kiskereskedelmi lánc, a Dino részvény-kibocsátása és tőzsdei bevezetése. A Dino 1,65 milliárd zlotys (nagyjából 120 milliárd forintos) részvényeladást hajtott végre, ez volt a legnagyobb első nyilvános kibocsátás Lengyelországban 2013 óta. A tőzsdei bevezetés óta ott a részvényesek nem lehetnek csalódottak, a magánbefektetőknek 33,5, intézményeknek 34,5 zlotyn eladott részvények árfolyama jelenleg 38,7 zloty a varsói tőzsdén.

Ha megvalósul, a Play kibocsátása ennél nagyobb lehet, a helyi sajtó értesülései szerint a tulajdonosok 16 milliárd zlotys cégértéket tartanak reálisnak (1150 milliárd forint). A Reuters szerint a Play tavaly 2,03 milliárd zlotys eredményt ért el, miközben árbevétele 12,5 százalékkal, 6,12 milliárd zlotyra emelkedett. Ez utóbbi 440 milliárd forintnak felel meg, csak összehasonlításképpen, a Magyar Telekom tavalyi konszolidált árbevétele 602 milliárd forint volt, ebből a mobilszegmensre 319 milliárd forint jutott. A Magyar Telekom piaci kapitalizációja eközben a Play tulajdonosok által elképzelt cégérték kevesebb, mint fele, igaz, nyeresége is csak töredéke a lengyel cégének.

A két nagytulajdonos, a Tollerton és a Novator 2008 óta gyakorol teljes kontrollt a cég felett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!