Megtörtént az az euró/forint árfolyamgrafikonján, amire utoljára 2009-ben volt példa. A keresztárfolyam 50 hetes mozgóátlaga lefelé áttörte a 200 hetes mozgóátlagot, ami elvileg erős jelzésnek tekinthető arra nézve, hogy a forint hosszabb távú gyengülő trendje végleg véget ért az euróval szemben.Ezt a formációt aranykeresztnek szokás nevezni.

A kereskedők jellemzően ugyan nagyobb figyelmet fordítanak a napos grafikonon kialakuló kereszteződésekre, jellemzően az 50 és 200 napos mozgóátlag kereszteződését tekintik eladási vagy vételi jelzésnek, a hetes grafikonokon a hasonló jelzéseket inkább a hosszabb távú trendek megerősítésének jeleként értelmezik.

QP | Quality Placement
euró/forint hetes, 50 és 200 napos mozgóátlaggal
Kép: www.markers.hu

A hetes grafikonon egyébként jól látszik, hogy a forint ez euróval szemben - néhány "kiszúrástól" eltekintve - gyakorlatilag sávozik a 300 és 320 forint közötti sávban.

A mozgóátlagokról szóló technikai tanulmányok szerint egyébként egy-egy mozgóátlag leginkább a hosszának kétszeresével megegyező hosszúságú trend irányáról adja a legjobb jelzést. Így ez a mostani kereszteződés azt jelenti, hogy egy 400 hete (valamivel kevesebb, mint 8 éve) tartó gyengülő trendet megtört az 100 hete (nagyjából két éve) tartó erősödő trend. Ez pedig arra utalhat, hogy a jelenleginél akár erősebb forintra is felkészülhetünk középtávon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!