Több mint 10 százalékot estek tegnap Londonban a Sports Direct részvényei, miután a cég alapítója és egyben legnagyobb tulajdonosa a The Times-nak adott interjújában elismerte, a társaság bajban van. "Úgy gondoltuk a profit nőni fog, nem feltételeztük, hogy kevesebb lesz" - mondta Mike Ashley a lapnak. (A részvénypiaci esés szerdán is folytatódik.) Egyre kevésbé bíznak a befektetők a Magyarországon is boltokkal rendelkező társaság vezetésében.

A vezető brit sportruházati kereskedő januárban figyelmeztette a befektetőket, hogy adózás, kamatfizetés és amortizáció előtti nyereségük kevesebb lesz, mint a korábban várt 420 millió font, sőt lehet, hogy az előző évi 380 millió fontot sem éri majd el.

A cég szóvivője a Financial Times megkeresésére nem tudta azonnal kommentálni, hogy az interjúban Ashley arra célzott volna, a januárban közzétett profit warning állapothoz képest is tovább romlott-e a helyzet - a heves árfolyam-reakció mindenesetre arra utal, a piac így értette.

A Sports Direct piaci értéke a részvény árfolyamának 2014-es csúcsán elérte az 5,5 milliárd fontot, azonban azóta ez 60 százalékkal csökkent. A részvényeket a hónap során az FTSE-100-as index kosarából is kitették - emlékeztet a brit pénzügyi lap. A részvények az elmúlt egy év során 40 százalékkal értékelődtek le.

Kiárusítás a magyar üzletekben

Az 1982-ben alapított vállalat honlapja szerint az Egyesült Királyság vezető sportszer kiskereskedelmi vállalata (több mint 450 áruházzal), amely Magyarországon is jelen van. Az elmúlt néhány évben folyamatosan terjeszkedtek Európában (az eurózóna országaiban mintegy 150 üzletük van) és hazánkban is. Jelenleg 11 magyarországi boltjuk van, a budapesti Arena Plaza, Campona és Pólus Center mellett a Tesco áruházakban működtetnek üzletet: Budaörsön, a Pesti úton, a Váci úton, Székesfehérváron, Pécsen, Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben. (A cég nem érhető el telefonon, s egyetlen üzletének sincs telefonszáma.)

A Napi.hu munkatársainak tapasztalatai szerint a Sports Direct fővárosi üzleteiben szinte folyamatosan az akciók, a webáruházuk (amelyet az angliai cég üzemeltet, s elérhető magyar nyelven, bár az a webfordító alkalmazása miatt elég magyartalan) akár 80-90 százalékos kedvezménnyel kínálja termékeit. Sportszereket, sportruhákat és -cipőket, túrafelszereléseket, valamint egyéb ruházati termékeket árulnak; márkáik között megtalálható többek közt a Slazinger, Dunlop, Lonsdale, Karrimor, Kangol, Nike, Adidas és Puma.

Jól megy eddig a magyar cégnek

Az expanziót tükrözik a 2012 májusában bejegyzett Sportsdirect.com Hungary Kft. mérleg és foglalkoztatási adatai, 2013-ban 13 főt foglalkoztattak, 2016 januárjában pedig már 218 bejelentett dolgozójuk volt - derül ki a Céginfo.hu adataiból. (A magyar társaság tulajdonosa a Belgiumban bejegyzett Sportsdirect.com Retail Europe S.A.) A kft. legutolsó online elérhető mérlege szerint a 2014 májusától 2015 április végéig tartó üzleti évben 4,32 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami jelentős bővülés a megelőző évi 2,56 milliárd forint után. Az adózott eredmény az elmúlt két évben 34,6 millió, illetve 79,7 millió forint volt, osztalékot nem vett fel a tulajdonos. A cég a tavalyi üzleti év végén 938 millió forint mérlegfőösszeggel zárt, a kötelezettségállománya ugyanakkor jelentős, 759 millió forint volt.

Büntetnek a befektetők

A Financial Times szerint a vállalat nem egy befektetőjéről úgy tudni, meglehetősen csalódottak azzal kapcsolatban, ahogy Ashley a csoportot vezeti. A társaság 55 százalékát birokló alapító eléggé kiverte a biztosítékot például akkor, amikor 26 éves lánya barátját nevezte ki a csoport ingatlanügyeivel foglalkozó vezetőjének, mindezt egy olyan tanácsadói szerződéssel, amely több millió fontnyi jövedelmet biztosít számára.

Az angol parlament eközben meghallgatásra idézte be Ashley-t a csoportnál foglalkoztatottak fizetési és munkahelyi körülményeivel kapcsolatban. A csoport ugyanis sok alkalmazottját úgynevezett nullaórás szerződéssel foglalkoztatja, amely korlátlanul lehetővé teszi a munkavállalók beosztásának cserélgetését, esetleg törlését. Ashley egyelőre visszautasította a megjelenést, s azzal vádolta a politikusokat, hogy egyszerűen negatív hírverést szeretnének kelteni cége körül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!