Hatalmas bukás jöhet a dollár miatt

Bár az amerikai gazdaságnak sem tesz igazán jót az erős dollár, azonban elemzők szerint Kína még többet veszíthet az ügyön. Nem csoda, hogy leértékeltek, még ha ezzel heves kritikák kereszttüzébe kerültek is.
Napi.hu, 2015. december 10. csütörtök, 18:17
Fotó: Reuters

Sokat ártott az amerikai gazdaságnak a dollár elmúlt másfél évben történt felértékelődése a többi vezető devizával szemben, azonban szakértők szerint van egy ország, ami jobban megszenvedi a zöldhasú felértékelődését. Ez pedig Kína. Az amerikai dollár a főbb devizákból készült kosárral szemben 2014 közepe óta mintegy 20 százalékkal értékelődött fel, azonban a kínai jüannal szemben, amelynek árfolyamát alapvetően a dollárhoz rögzítik, mindössze 3 százalékkal drágult ebben az időszakban - írja a Bloomberg.

Az erős dollár kétségtelenül rosszat tett az amerikai exportnak, ennek értéke az év első 10 hónapjában 4,3 százalékkal csökkent. Azonban a kínai gazdaságot nagyobb károk érik. Az összeállítás szerint a külkereskedelem volt felelős tavaly az amerikai GDP 23 százalékáért, addig Kína esetében ez az arány ennek közel a duplája, 42 százalék volt.

A Goldman Sachs elemzőinek modellje szerint egy hirtelen, 10 százalékos dollárerősödés mintegy 1 százalékponttal lassíthatja a kínai gazdaság növekedési ütemét, ez közel kétszerese az amerikai gazdaságra gyakorolt hatásénak. A kínai gazdaság sokkal jobban függ a külkereskedelemtől, mint az amerikai, s ennek következtében az árfolyamhatás is sokkal nagyobb - magyarázza a jelenséget Jan Hatzius, a Goldman vezető közgazdásza.

Meg lett az eredménye

A dollárhoz kötött jüan követte a zöldhasút az elmúlt másfél éves hegymenetben, a kínai deviza így a külkereskedelmi forgalommal súlyozott devizakosárhoz képest 15 százalékkal értékelődött fel ebben az időszakban. Mindezt egy olyan időszakban, amikor gazdaságának amúgy is a lassulással kell megküzdenie, s amikor a munkaerő-költségek növekedése miatt amúgy is veszített a versenyképességéből az olyan országokkal szemben, mint például Thaiföld, vagy Vietnam.

Ennek meg is lett az eredménye, a kínai gazdaság növekedési üteme a hivatalos statisztikák szerint a harmadik negyedévben 6,9 százalékra lassult, ami a legalacsonyabb ütem 2009 óta. A gyengébb feldolgozóipari és exportteljesítményt a szolgáltatási szektor és a belső fogyasztás növekedése volt csak képes ellensúlyozni.

Az elmúlt 10 évben a dollárral szemben a kínai deviza árfolyama 26 százalékkal emelkedett a dolláréhoz képest, ezzel a második legerősebb deviza volt ebben a relációban a nagyobb devizák közül a svájci frank után, amely 31 százalékkal drágult.  Az erősebb árfolyam nem csak az exportot és a feldolgozóipart sújtja, de megnehezíti a defláció elleni küzdelmet is, mivel az importárak nyomás alatt maradnak. A termelői árak októberben 5,9 százalékot estek éves összehasonlításban, ez már a 44. hónap sorozatban, amely csökkenést hozott.

Folyamatos kereszttűzben

Hatalmas felfordulást okozott augusztusban a devizapiacokon, amikor kínai jegybank több lépésben 4 százalékot meghaladó mértékben leértékelte a jüan dollárhoz képesti árfolyamát, s eladási hullámot indított el a devizapiacokon. A kínai vezetés azóta is folyamatos támadások kereszttüzében áll, legutóbb az amerikai elnökségre pályázó Donald Trump intézett kirohanást ellenük, mondván, Kína a világ legnagyobb árfolyam-manipulátora.

Ennek ellenére Lawrence Summers, volt amerikai pénzügyminiszter, aki jelenleg a Harvard Egyetem tanára úgy véli, Kína tovább értékeli majd lefelé a jüant, mert egyszerűen nem tehet mást. Arra számít, hogy eközben kínai megpróbálja majd csökkenteni devizájának erős kötődését a dollárhoz. Egyszerűen nem tudják megtenni, hogy egyszerre lazítsanak a monetáris politikán, fenntartsák tőkepiacuk relatív nyitottságát és stabilan tartsák az árfolyamot. Mindezt egy olyan időszakban, amikor a tőkeáramlás kifelé tart az országból.

Persze itt sem egyértelmű a helyzet. A Hong Kong University szakértői szerint nem várható újabb drasztikus kínai leértékelés, mivel ezzel jelentősen destabilizálnák az ország utóbbi időben amúgy is törékeny tőkepiacát. Ráadásul a kínai vállalatok egy jelentős része dollárban van eladósodva, s a jüanhoz képest erősen felértékelődő dollár jelentősen növelné a vállalati szektor adósságterheit.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.12.10 23:22

@atombandi:

Sok lehetőség nincs: dollár, euro, jen - ha nem akar az ember egzotikus alutákkal foglalkozni.

Fedezeti ügyleteket kötöttek? Ha nem, akkor lehet még nagyobb a bukta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.12.10 23:01

@Bulemia:
igazából nagyjából mindegy volt, mert lejáró adósságot fizettek ki vele, kvázi csak megújították. mondjuk praktikusabb lenne euróban eladósodni, hamár valutáról van szó, de bepróbálták a dollárt. annó bevállaltás a frankot is. lassan rájöhetnének arra, hogy nem értenek hozzá és nyugodtan választhatnák a kevésbé kockázatosat is, de ennek azért sok esélye nincs...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.12.10 22:29

@Rodent:

Kétségbe vonni a Nemzet Bankárának szakértelmét - ez hazaárulás.

Kétségbe vonni a Nemzet Költségvetése Irányítóinak szakértelmét és jóhiszeműségét - rágalmazás és nemzetárulás.

Nagyon, nagyon itt az ideje, hogy a Nemzet saját védelme érdekében módosítsa a Btk-t és bevezesse a nemzetárulás bűncselekményének bűntetését.

A Facebook-ot a siófoki polgármester már rendbe hozta, most a Nemzeten a sor!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.12.10 22:25

Nagy otlet volt az a tobb milliardos USD kotveny kibocsajtas. Nem eleg, hogy jo magas a kamat, meg az arfolyamon is vastag buko lesz.

Az a mazli, hogy az idiota kuszaszem megsem valtotta at a meglevo devizat az MNB -ben rubelre meg juan -ra, ahogy szerette volna. Akkor megnagyobb lenne a buko es nem tudnanak tizmilliardokat kilopni az alapitvanyokon keresztul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.12.10 21:58

Ez a dollár erősödés bennünket nem érint, mert a nagyon előrelátó MNB a pénzéből - neki uyganis olyan pénze van, amihez senkinek semmi köze ! - felvásárolta a magyar államadósság devizában nominált részének pár százalékát.

Ennek következtében a maradék alig 95 % körüli rész kamatfeltételei semmilyen befolyást nem gyakorolhatnank ránk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html