Az FSA megbüntette a BlueBay Asset Management alapkezelő volt munkatársát, a második legnagyobb büntetést kiszabva rá, amit valaha kapott hedge fund menedzser - értesült a Financial News. Egyúttal megtiltotta neki, hogy további félrevezető portfólió-értékeléseket nyújtson. Simon Treatcher elismerte az elkövetett bűnöket, amelynek köszönhetően a büntetését 200 ezer fontról 140 ezerre csökkentették. Ugyanakkor a hatóság közölte, hogy Treatcher kezdetben megpróbálta félrevezetni a hatóságot a nyomozás során. Treatcher 2008 augusztusa és októbere között járt el rosszhiszeműen, amikor is a BlueBay Asset Management munkatársaként dolgozott. A BlueBay teljesítési rendszere, amit megfelelőnek talált az FSA, automatikusan észlelte a szabálytalanságokat. Amint ez megtörtént, novemberben az alapkezelő senior menedzsmentje vizsgálatot indított, és tájékoztatta az FSA-t. Treatcher még a hónap végén felmondott. Treatchernek állítólag a magánéletében is gondjai voltak, ezen kívül a piacokon is a zűrzavar volt a jellemző, amikor is hamis dokumentumokkal vezetett félre embereket azáltal, hogy nem megfelelően értékelt portfóliókat. Az FSA közölte: Treacher óvatosan kivágott és eltűntetett adatokat a portfóliók értékelése során, így rosszul tájékoztatott hét brókert. A szándékosan megváltoztatott információk miatt 27 millió dolláros emelkedést tapasztaltak az alap független értékelésében. Emiatt a befektetők nagyjából 650 ezer dolláros pénzügyi kárt szenvedtek el. Az FSA a második legnagyobb büntetést szabta ki a hedge fund menedzserek ellen hozott ítéletei során, miután 2006-ban 750 ezer dollárra ítélte el Philippe Jabrét, a GLG Partners egyesült királyságbeli alapkezelő igazgatóját nem szándékos károkozásért. Rajtuk kívül még két hedge fund menedzsert ítélt el a felügyelet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!