Hatalmas, 10-13 milliárd euró közötti tőkebevonásra készül az UniCredit-csoport, elsősorban részvénykibocsátással - értesült négy, az üggyel szorosabb kapcsolatban lévő forrástól a Reuters. A legnagyobb, az ECB által is a pénzügyi rendszer szempontjából kiemelt fontosságúnak ítélt bankja többek között így szeretné erősíteni tőkehelyzetét.

A hírügynökség egyik forrása szerint egy 10 milliárd euró feletti tőkebevonást már a szabályozó hatóságok is üdvözölnének, ugyanakkor ez ahhoz vezetne, hogy a mostani részvényesek nehezen tudnák megtartani jelenlegi részesedésüket. Másik forrásuk szerint Jean-Pierre Mustier, a bank vezérigazgatója 10 milliárd feletti tőkebevonásról tárgyalt, s a tranzakció értéke várhatóan eléri majd a 13 milliárd eurót.

Az UniCredit új vezérigazgatója a csoport tőkehelyzetének erősítése érdekében már eladott egy 30 százalékos részesedést a FinecoBank nevű online bankból, s folyamatosan tárgyal vagyonkezelő cége, a Pioneer Investments és a lengyel leányvállalata, a Bank Pekao eladásáról. Mustier céljai között elsődlegesnek a bank tőkehelyzetének megnyugtató szintre emelését nevezte.

A bank jelentése szerint az idei harmadik negyedévben a tőkemegfelelési mutatót 10,82 százalékra sikerült emelni, a félév végi 10,33 százalékról, nem kis részben az eszközeladásoknak köszönhetően. Ugyanakkor a bank tőketartalékai könnyen nagyobbat is eshetnek, mivel hatalmas, mintegy 51 milliárd eurós nem teljesítő hitelállományon ül, amelynek értékesítése jelentős veszteségeket okozhat, ez tudná ellensúlyozni a tervezett tőkeemelés - emlékeztet a hírügynökség.

A bank eközben három értékelhető ajánlatot is kapott a Pioneer Investmentsben meglévő részesedésére, ezek mindegyike 3 milliárd eurónál is többre értékeli azt. A hírek szerint a bank a tárgyalások utolsó körére csak két érdeklődőt fog meghívni, s az eladásról december 10-ig döntenek. A Pioneer a hatodik legnagyobb európai cégnek számít területén, az általa kezelt vagyon értéke eléri a 225 milliárd eurót.

Az Ansa olasz hírügynökség eközben reggel arról írt, hogy piaci források szerint felmerült az UniCredit és a francia Société Générale közötti fúzió lehetősége. Az UniCredit puszta piaci spekulációnak minősítette a híresztelést, amely emiatt szerintük kommentálásra sem érdemes.  A pletyka alapját valószínűleg az is szolgáltathatta, hogy Mustier korábban a Société Générale befektetési banki részlegéért felelős vezetője volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!