Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év eleje óta már több mint 25 százalékkal drágult a gyümölcslé alapanyaga a New York-i határidős tőzsdén (ICE). Az igazi lökést tegnapelőtt az adta, hogy az amerikai élelmiszer-biztonsági felügyelet (FDA) bejelentette, hogy az USA-ban tiltott gombaölő szer használata miatt korlátozza a Brazíliából − a világ legnagyobb termelője − származó importot. Az elmúlt hetekben már eleve feszült volt a hangulat a floridai narancsligeteket fenyegető fagyveszély miatt. Így az FDA bejelentése masszív vételi hullámot indított be az amúgy békekörülmények közt igen kicsi, 75 millió dolláros napi forgalmat bonyolító narancslépiacon − írta a Financial Times.

A heves mozgásban shortzárási hullám is szerepet játszhatott, amelyet az elkövetkező napokban tovább fokozhat, hogy az ICE duplájára emeli a fedezetigényt − mondta a Reutersnek Bill Rafety, a Penson Futures brókercég vezető elemzője. A historikus adatok alapján az elmúlt egy-két hét rallyja felülmúlja a 2005−2006 közötti szárnyalást, akkor a floridai narancsligeteket megtépázó hurrikánhullám, illetve az azt követően terjedő fertőzés tizedelte termés indította az emelkedést. A narancslé-koncentrátum drágulása az Egyesült Államokban igen népszerű Tropicana márkát tulajdonló Pepsico, illetve a gyümölcslépiacon szintén jelen lévő Coca-Cola esetében is kifejtheti eredményhatását (ketten együtt a piac kétharmadát uralják). A hagyományosan a reggeli mellé fogyasztott narancslé népszerűsége az elmúlt években fokozatosan csökkent, egy esetleges áremelés pedig tovább csökkentheti az italból származó árbevételt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!