A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A mostani helyzetben mi sem látjuk tisztán, hogy pontosan mi a helyzet az E-Starral − mondta a Napi Gazdaságnak Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, hiszen annál többet ők sem tudnak, mint ami a sajtóban és a cég közleményeiben megjelent. Borzasztó patthelyzetben van a cég, aminek hatására az elmúlt időszakban elkezdett portfóliótisztítás még sürgetőbbé vált − mondta Kuti Ákos. Főleg annak fényében, hogy eddig csak a rövid távú likviditás miatt kellett aggódni a cégnél, a mostani fejlemények alapján azonban az is kérdéses, hogy hosszú távon miből fog pénzt termelni a társaság. Mivel az elemzők sem látnak bele a szerződésekbe, nagyon nehéz megmondani, hogy miként tud majd pénzhez jutni a társaság. Kuti szerint azért az októberi kötvénylejáratot valószínűleg teljesíteni tudja a cég, mivel a közelmúltban jutottak egy lengyel hitelhez. Az árfolyamba ugyan már sok minden beárazódott Kuti szerint, mégsem árt az óvatosság.

Hiába esett már sokat az E-Star − a csúcsa óta csak a tizedét éri jelenleg −, még itt is komoly kockázatokat hordoz a részvény megvásárlása − mondta Kemény Gábor, a Concorde elemzője. A hódmezővásárhelyi és a sárospataki önkormányzattal kialakult konfliktus során láthatóvá vált, hogy mekkora kockázatot jelent az önkormányzati szektor fizetési hajlandósága. A cégcsoport nettó hitelállománya mintegy 50 millió euróra rúg, és az ehhez kapcsolódó adósságszolgálat miatt kulcskérdés, hogy időben befolynak-e a bevételek. Ezzel kapcsolatban több olyan probléma is felmerül, amit nagyon nehéz kívülről megítélni. Nagy kérdés például, hogy milyen esetekben tudja érvényesíteni inkasszós jogát az E-Star, illetve hogy szükség lesz-e elhúzódó perekre ahhoz, hogy pénzhez jussanak. Októberben mintegy 5 millió eurót kell a lejáró kötvénysorozat kamat- és tőketörlesztésére fordítani, ami nagyjából megfelel annak az összegnek, amivel az önkormányzati ügyfelek (köztük Hódmezővásárhely, Sárospatak, Fejér, valamint Veszprém megye) tartoznak a cégnek. Mindezek alapján mindenképpen óvatosság ajánlott a részvényekkel kapcsolatban Kemény szerint is.

Miró József, az Erste vezető stratégája szerint is előre beárazta már a piac a sárospataki és a hódmezővásárhelyi gondokat, sőt egy jó részét már annak is, ha a többi önkormányzattal is gond lenne. Miró szerint a jelenlegi részvényárfolyamban már azt árazza a piac, hogy az önkormányzatok kétharmadával bajok lehetnek. Az Erste elemzője is úgy látja, hogy nagyon nehéz helyzetben van a cég, és mindenképpen lépnie kellett. A gondot a jelentős hitelállomány jelenti; az ügy érdekessége, hogy a hitelek megugrása jórészt a lengyel akvizíciónak tudható be, amely viszont jelenleg az egyik mentsvára a társaságnak. A lengyel operáció ugyanis eredményesen működik már, míg Romániából szintén hallani rossz híreket − utalt az ottani szerződésfelbontásokra is Miró. A cég által publikált legfrissebb adatok szerint a készpénzállomány 4 millió euró körül van, amihez nemrégiben vettek fel egy jelentősebb, 8,2 millió eurós lengyel hitelt. Így az októberi kötvénylejárat kifizetése nem jelenthet gondot Miró szerint. Főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a lengyel divízió képes lehet a még szükséges egymillió eurót októberig kitermelni, de csak akkor, ha ezt az anyavállalat magyarországi tevékenysége nem viszi el. Ezért nem hajlandó tovább növelni a társaság a kintlevőségeit − teszi hozzá Miró. Egyedül az a baj, hogy a cégnek beruházási kötelezettségei is vannak, amelyek mértéke nem ismert. Nagy valószínűséggel a cég csak annyit fog a projektjeire költeni, hogy ki tudja fizetni a kötvények lejáratát.

Az E-Star kötvénylejáratainak fontosabb adatai
sorozatMennyiség (Mrd HUF)KibocsátásLejáratKamatKamatfizetés
E-Star 2012/A1,422011. 07. 01.2012. 10. 24.8,9250%X. 24.
RFV 2014/A5,902010. 10. 04.2014. 02. 12.10,44%II. 12.
E-Star 2015/A1,252011. 05. 30.2015. 02. 12.10,24%II. 12.
E-Star 2016/C1,432011. 05. 30.2016. 05. 30.6 M BUBOR + 500 bpV. 30.
Forrás: Equilor

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!