A várakozásokat meghaladó profitról számolt be péntek hajnalban az OTP. A korrigált adózott nyereség 112,2 milliárd forint lett (a számviteli adózott eredmény 105,3 milliárd), ami rekordösszeg - mondta Bencsik László, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón. A befektetők is pozitívan fogadták a hírt, nyitás után csaknem 3 százalékos pluszban volt az árfolyam.

Az eredményre pozitív hatással volt a kedvező gazdasági környezet, Magyarországon különösen magas volt a gazdasági növekedés. Emellett az akvizíciók Bulgáriában és Albániában szintén javították az eredményt. "Azok a bankok, amelyeket vásároltunk, önmagukban is jövedelmezőek voltak, ezért komolyan hozzájárulnak az eredményhez" - magyarázta Bencsik. A nyereség így éves szinten 19 százalékkal nőtt, az akvizíciók nélkül 13 százalékos lett volna a növekedés.

Akvizíciók nélkül is szépek a számok

A működési eredmény 22 százalékkal nőtt, de még az akvizíciók nélkül is 14 százalékos volt a bővülés. A kiváló eredmény nem annyira a nagybankok érdeme volt, a közepes, kisebb bankok egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá a profithoz. A bolgár leány az akvizíciók miatt robbantott, 42 százalékkal nőtt a nyeresége, hasonló mértékű növekedés volt Ukrajnában, Horvátországban, de nagyot nőtt a profit Romániában, Szerbiában és Montenegróban is.

A teljesítő hitelállomány negyedéves szinten is 4 százalékkal nőtt, jelenleg Ukrajnában a leggyorsabb a hitelállomány növekedése. A betétek 2 százalékkal nőttek három év alatt, Magyarországon annak ellenére nőtt 2 százalékkal a volumen, hogy júniusban elindult a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) értékesítése.

Az OTP eredménye (milliárd forint)
2019. II. negyedév
Korrigált adózott eredmény112,2
Adózás előtti eredmény126,1
Adózás előtti eredmény egyedik tételek nélkül119,8
Működési eredmény egyedi tételek nélkül124,2
Nettó kamateredmény170,7
Nettó díjak és jutalékok66,8
Működési költségek-135,1
Kockázati költségek-4,4
Forrás: Cégközlés

Július 16-án lezárta az OTP a montenegrói akvizíciót, a következő negyedévben már ennek a hitelintézetnek a számai is hozzájárulnak a konszolidált eredményhez. Ha végbemegy az akvizíció, az OTP piaci részesedése 30,4 százalékosra nő az országban. Szintén bekerül a konszolidált eredménysorba a moldáv bank, amelynek a piaci részesedése 14 százalék, a nyereségessége pedig kimagaslónak számít.

Viszik a hiteleket

A hitelállomány bővülésével párhuzamosan a portfóliók minősége is javult, az úgynevezett Stage 3 hitelek aránya 7,7 százalék volt, a 90 napon túl késedelmeseké 5,5 százalékos volt. Az első félévben Magyarországon 4 százalékkal folyósítottak több jelzáloghitelt, mint tavaly, a bank piaci részesedése 28,6 százalékos volt. Családok otthonteremtési kedvezményéből (csok) eddig összesen 137 milliárd forintnyit folyósított a bank.

A teljesítő személyihitel-állomány 35 százalékkal nőtt egy év alatt, az OTP piaci részesedése Magyarországon 39 százalékos. A lakossági megtakarítások terén is őrzi a piacvezető helyet a bank, 32,2 százalékos a részesedése. Babaváró hitelből 9124 igénylést fogadtak be eddig, az ügyfelek átlagosan 9,7 millió forintot igényelnek. Eddig 3644 házaspár kapta meg a kedvezményes kölcsönt. Azt nem árulta el az OTP, ebből mennyi volt a hitelkiváltás.

Jók a kilátások

A vállalati hitelek terén is jól teljesít a bank, az év eleje óta 10 százalékkal nőtt a mikro- és kisvállalati hitelállománya, a közép- és nagyvállalati hitelállomány ez idő alatt 5 százalékkal bővült. Az OTP csoport részesedése a hazai vállalati hitelállományból 14,8 százalékosra nőtt. A Növekedési Hitelprogram új fázisában, az NHP Fix-ben 45 milliárd forintnyi hitelt helyezett ki a bank.

Az idén is komoly gazdasági növekedést vár a bank. Magyarországon 4,8 százalékos GDP-növekedéssel számolnak a hitelintézet szakértői, de a többi országban is, ahol jelen van a bank, Oroszország és Ukrajna kivételével, legalább 3 százalékkal bővülhet a gazdaság, ami kedvező a bank számára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!